Konoba

Open 24/7
 
HomePortalCalendarFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in

Share | 
 

 Alga ubica guta KORNATE

Go down 
AuthorMessage
Madra
Admin
avatar

Female
Number of posts : 1787
Age : 48
Localisation : New York
Registration date : 2006-06-28

PostSubject: Alga ubica guta KORNATE   Sat 11 Nov - 11:09

ŠOK U MORU RONIOCI U AKVATORIJU NACIONALNOG PARKA
OTKRILI ZLOGLASNU CAULERPU RACEMOSU

NAJOTROVNIJA ALGA PRIJETI UNIŠTAVANJEM KORNATSKOG PODMORJA

NESALOMLJIVA Stručnjaci kažu da je Caulerpa racemosa došla nošena morskim strujama, a za razliku od taxifolije algu ubojicu nije moguće zaustaviti prekrivanjem crnim folijama


piše Mande TURČINOV-JEŽINA
Iako se službeno o tome šuti, iz pouzdanih izvora saznajemo da se u podmorju Nacionalnog parka Kornati, na samom temeljnom fenomenu, pojavila ozloglašena alga Caulerpa racemosa.

Sedlasti bok
Prije šest dana otkrili su je u uvali Sedlasti bok ronioci iz splitskoga Ronilačkog kluba Nautilus.
Sama uvala je nenastanjena pa, iako bi se u prvi mah moglo pomisliti da se alga prenijela sidrom, stručnjaci kažu da je došla nošena morskim strujama. Naime, za razliku od taxifolije, koja se najčešće prenosi sidrima i ribarskim mrežama, racemosu ponajprije prenose morske struje.
No, nesumnjivo je da se radi o izuzetno invazivnoj vrsti koja se širi brže od taxifolije i gotovo ju je nemoguće zaustaviti metodama poput prekrivanja crnim folijama, koje su se pokazale učinkovite kod manjih naselja taxifolije. Ne bude li se držala pod kontrolom, a znanstvenici kažu da je to "Sizifov posao", ta će tropska alga za tili čas očistiti kornatsko podmorje od autohtonih biljnih i životinjskih vrsta.
Pojava zloglasne alge jasno poručuje da se u Nacionalnom parku nije dovoljno preventivno djelovalo. Čak i u ovom slučaju je Branko Kereta, ravnatelj NP-a, zaobišao matičnu stručnu službu koja o cijelom slučaju ne zna ni toliko na razini šture informacije.

Ravnateljeva šutnja
Ravnatelj nam je rezolutno odbio bilo što službeno reći o invaziji štetne alge. Treba pričekati do ponedjeljka, kada će Ministarstvo održati konferenciju za novinare, rekao je.
Činjenica je ipak da je vijest procurila u javnost i da Kurnatari samo o njoj bruje.
Zanimljivo je da je ista ekipa ronilaca prije dvije godine obradila više uvala u kornatskom akvatoriju, no u Sedlastom boku tada nije bilo alge.


Otrov na dubini od 60 metara

Invazivna alga Caulerpa racemosa raste od površine do dubine 60 metara i stoga ju je gotovo nemoguće u potpunosti kontrolirati, niti znati koliku je uistinu površinu u Jadranu zahvatila.
Slovi kao najštetnija invazivna nezavičajna vrsta u Hrvatskoj, a prvi put je otkrivena 2000. godine uz otočić Marinkovac na Paklenim otocima. Do sada su u Hrvatskoj potvrđena 33 nalazišta kojima se od danas treba pribrojiti i ovaj posljednji u NP-u Kornati.JAPANSKI POUČAK SABORSKI ZASTUPNIK dr. TONČI TADIĆ
O TURISTIČKOJ REVOLUCIJI NA OTOCIMA

Hvar: Golf na MEGASPLAVI
PRIJEDLOG Ako Japanci dio svojih potreba za aerodromima, helidromima i parkinzima rješavaju uz pomoć megasplavi, zašto mi ne bismo pokušali s plutajućim golfskim terenom uz obalu Hvara
piše Mirko CRNČEVIĆ
Zaprepastio sam se kad sam u prostornim planovima uočio da gradovi Hvar i Stari Grad, ali i općina Jelsa, imaju svaki svoju lokaciju predviđenu za izgradnju aerodroma, pa tako ispada da ćemo uskoro od Jelse do Staroga Grada, odnosno Hvara putovati zrakoplovom.

Slučaj s Grčkom
Ništa nije bolje ni s golfskim terenima, jer je doista nerazumno da se u jednoj županiji planira 10-ak golfskih terena, kao što je Splitsko-dalmatinska županija, ili čak 20-ak u Istarskoj županiji, dok primjerice jedna Grčka ima ukupno 4 aktivna golfska terena i ne pomišlja na izgradnju novih - kazao nam je saborski zastupnik HSP-a dr. Tonči Tadić.
Dodao je da su te činjenice uistinu apsurdne, osobito s obzirom na klimatske uvjete, moguće nestašice vode, ali i tip turista koji u Grčkoj zasigurno nije ništa drukčiji u odnosu na Lijepu našu.
Golfski teren će navodno imati i grad Hvar iako bi Otok sunca, zbog porasta dinamike gradnje, za godinu-dvije u srcu turističkih sezona vrlo lako mogao ostajati bez vode. A da to zaista ne bi postala realnost, direktor "Hvarskog vodovoda" Ivan Grgičević kaže da je već sada pripremljena tender dokumentacija za postavljanje novog cjevovoda između Brača i Hvara, što je investicija teška oko 20 milijuna kuna, a ostvariva u razdoblju od 2007. do 2009., i to u okviru programa "Hrvatskih voda" i Uprave za otoke. Tadić zato ukazuje da su Japanci dio svojih razvojnih potreba, primjerice za aerodromima, helidromima ili drugim instalacijama bitnim za otočne i obalne gradove, poput parkinga, odlučili rješavati uz pomoć megasplavi. Dakle, ne trajnom devastacijom terena otoka i priobalja, nego pomoću splavi koja se u budućnosti može demontirati i premjestiti!

Posudba susjedima
Megasplavi bi u nas isto tako mogle poslužiti i za postavljanje jednog manjeg golfskog terena, "u eksperimentalne svrhe", da vidimo koliko je zapravo tih koji ni jedan dan na Hvaru ne mogu bez golfa, odnosno kojima je golf uvjet i razlog dolaska na škoj.
Ako bi baš bila ljuta sila da se i neku susjednu jadransku turističku destinaciju oplemeni jednom takvom ponudom, plutajući golfski teren bi se moglo remorkerom pomaknuti i usidriti na željenoj lokaciji
- objašnjava dr. Tadić.


Pohlepni lokalni moćnici

Priča s hvarskim aerodoromima i golfskim terenom posljedica je nepostojanja jedinstvene razvojne strategije za otok Hvar, pa je onda moguće da svatko za sebe planira vlastiti razvoj na škoju, čime otočni gradovi i općine zapravo postaju zasebni otoci u najgorem smislu te riječi.
Ekonomski fakultet u Splitu pokušao je osmisliti zajedničku razvojnu strategiju za cijeli Hvar, ali je nažalost takvu dobru ideju bilo nemoguće realizirati u sudaru s pohlepom lokalnih moćnika s jedne, te kupaca i prodavača nekretnina s druge strane.

Posao našim škverovima

Megasplavi u Zemlji izlazećeg sunca proizvodi i ispituje Udruženje brodograditelja Japana, pa nema razloga da i Hrvatska na svojim otocima i priobalju ne slijedi istu logiku. Naši škverovi su sposobni graditi takve splavi, pa valja očekivati da se nakon ove originalne ideje u tom smislu već uskoro naprave kvalitetni domaći projekti, ili da se, prema onoj staroj, barem udruže domaća pamet i uvozna tehnologija.

(Slobodna Dalmacija)

_________________

Back to top Go down
View user profile http://konoba.dynamicforum.net
 
Alga ubica guta KORNATE
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Konoba :: Zabava :: Media :: Aktuelno-
Jump to: