Konoba

Open 24/7
 
HomePortalCalendarFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in

Share | 
 

 No mercy for Sadam!

Go down 
AuthorMessage
Madra
Admin
avatar

Female
Number of posts : 1787
Age : 48
Localisation : New York
Registration date : 2006-06-28

PostSubject: No mercy for Sadam!   Mon 6 Nov - 8:25

VIšI SUD U BAGDADU IZREKAO PRESUDU BIVšEM IRAčKOM DIKTATORU

Sadam Husein osuđen na smrt vješanjem


Odmah po izricanju presude nemiri su izbili u jednoj četvrti u Bagdadu, gdje pretežno žive suniti, dok su irački šiiti izašli na ulice da slave presudu. Odbrana Sadama Huseina: Presuda nezakonita i politička. Al Maliki: Dobio šta je zaslužio

Bagdad, 5. novembra (Beta) - Bivši irački predsjednik Sadam Husein osuđen je danas na smrtnu kaznu vješanjem, zbog zločina protiv čovječnosti, prenijele su svjetske agencije. Viši Sud u Bagdadu je u obrazloženju presude naveo da je Sadam Husein odgovoran za ubistvo 148 mještana u selu Duyail. Kako su prenijele agencije, Sadam je stalno prekidao sudiju tokom izricanja presude i vidno uznemiren uzvikivao - "Živio Irak" , "Alah Akbar" (Alah je veliki) i "Neka dugo živi časni narod, smrt njegovim neprijateljima". On se vidno tresao poslije izricanja presude.
Pravna procedura izricanjem presude nije završena. Sljedeći korak je razmatranje presude pred dvetočlanim sudijskim žalbenim vijećem, koje treba ponovo da pregleda dokaze i da utvrdi da li je presuda pravedna. Ne postoji vremenski rok do kog to vijeće treba da donese odluku. Ako potvrdi današnju presudu, njihovu odluku moraju da ratifikuju predsjednik Iraka Yalal Talabani i dvojica potpredsjednika. Kada se i taj dio procedure završi, zakon predviđa rok od 30 dana za izvršenje smrtne presude.
Odmah po izricanju presuda nemiri su izbili su jednoj četvrti u Bagdadu, gdje pretežno žive suniti, dok su Irački šiiti izašli na ulice da slave presudu, navele su agencije. Iračka Vlada je juče uvela dodatne mjere bezbjednosti, strahujući od nemira poslije suđenja. Vlada je stavila vojsku u stanje pripravnosti, zabranila vojnicima odsustva i napuštanje kasarne, zatvorila međunarodni aerodrom i uvela policijski čas u Bagdadu i još dvije provincije.
Odbrana bivšeg iračkog predsjednika Sadam Huseina ocijenila je da je smrtna kazna - nezakonita i politički motivisana. Iračka vlada saopštila je da je svrgnuti irački predsjednik "dobio ono što zaslužuje". Predsednik Iraka Yalal Talabani izjavio je da je suđenje Sadamu Huseinu bilo fer, ali nije želio da komentariše smrtnu presudu iz straha da bi to moglo da dovede do zaoštravanja napetosti u toj zemlji.
Arapske zemlje su različito reagovale na vijest o smrtnoj kazni za bivšeg iračkog lidera Sadama Huseina, prenijele su agencije. Dok su jedni presudu okarakterisali kao božansku pravdu, drugi su oštro kritikovale SAD, tvrdeći da je presuda nepravedna.
Velika Britanija je pozdravila izricanje smrtne kazne svrgnutom iračkom predsedniku i ocijenila da ta presuda predstavlja "najviši izraz suvereniteta Iraka", iako se britanska vlada protivi smrtnoj kazni.
Bivši irački predsjednik Sadam Husein (69) bio je na čelu države od 1979. do 2003. godine. Uhapšen je 14. decembra 2003. godine u svom skloništu u Tikritu, gdje se devet mjeseci krio od američko-britanskih snaga koje su u martu te godine izvršile invaziju na Irak. Smrtna kazna izrečena je još dvojici njegovih najbližih saradnika. Jedan od optuženih osuđen je na doživotni zatvor, trojica na vremenske kazne, a jedan je oslobođen.

(Pobjeda)

_________________

Back to top Go down
View user profile http://konoba.dynamicforum.net
 
No mercy for Sadam!
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Presenter held over 'mercy killing'

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Konoba :: Zabava :: Media :: Aktuelno-
Jump to: