Konoba

Open 24/7
 
HomePortalCalendarFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in

Share | 
 

 Priprema za zimu-radovi u oktobru

Go down 
AuthorMessage
Madra
Admin
avatar

Female
Number of posts : 1787
Age : 48
Localisation : New York
Registration date : 2006-06-28

PostSubject: Priprema za zimu-radovi u oktobru   Wed 11 Oct - 20:37

Slobodne površine nakon krumpira, suncokreta, soje, šećerne repe, sirka, krmnog bilja i ranijih hibrida kukuruza kao i sjemenskoga kukuruza zasijavaju se ozimim ječmom, ozimom raži i sortama ozime pšenice koje zahtijevaju raniju sjetvu. Intenzivno se nastavlja berba kukuruza, šećerne repe i svih proljetnih kultura radi oslobađanja površina za sjetvu pšenice. U listopadu se obavlja najveći dio poslova u godini, jer se preoravaju najveće površine, obavlja se gnojidba stajskim i mineralnim gnojivima i nastoji obaviti sjetva do kraja mjeseca kad završava i otpimalni rok za veći dio sorata, što je ovisno o područjima.


U vinogradu- Nakon berbe osnovni je i najvažniji posao jesenska obrada i gnojidba. Svake godine potrebno je pognojiti mineralnim gnojivima, koja se zaoravaju. Kopaju se jame za jesensku sadnju novih voćnjaka ili za popunjavanje, mlada stabla zaštićuje se od glodavaca.

U voćnjaku - U VOĆNJAKU se sade nove voćke, obavlja se prihranjivanje. Stari i zapušteni voćnjaci se uređuju.

U povrtnjaku- Razbacuje se stajski gnoj i rasipa mineralno gnojivo, te se provodi duboko kopanje ili oranje na svim slobodnim površinama za sjetvu ili sadnju povrća u proljeće. Priprema se tlo za sjetvu ili sadnju povrća ovog roka. Iz klijališta se vadi zemlja i razgrađeni bioenergetski materijal. Raskužuju se klijališta, klijališni okviri i klijališni prozori.

Skladišti se i konzervira povrće za dugotrajnu zimu. Počinje sjetva boba-mahunara, a nastavlja mrkva, peršin i špinat. Sadi se: češnjak, luk-kapula, salata, radič, artičoka, luk srebrenac, kelj Advent Bonner.
U podrumu Prerada grožđa i vrenje mošta osnovni su radovi o kojima ovisi buduće vino. Bijelo grožđe treba što prije isprešati, zasumporeni mošt nakon taloženja odtočiti i dodati vinski kvasac. Na bačve staviti vrelnjače i pratiti tijek vrenja. Temperatura u podrumu treba biti veća od 15° C da vrenje bude potpuno i pravilno. U tom vrenju bačve se nadopune i prati razvoj budućeg vina.

Neposredno prije berbe treba isprati sve bačve, pogotovo one, koje su dulje vremena stajale prazne i često bile sumporene. Kod berbe paziti da berači među grožđe ne stavljaju lišće. Što brže grožđe prevesti iz vinograda na preradu, odmah ga muljati, uklanjati peteljkovinu i dodavati potrebnu količinu kalijevog bisulfita. Bijeli mošt taložiti. Ako je grožđe jače trulo, u taloženju dodavati bentonit. Vrenje provoditi selekcioniranim kvascem. Crni masulj 2 - 3 puta dnevno miješati, ako slabije vrije polijevati. Oprez pri ulasku u podrum zbog opasnosti do gušenja. Crno vino pravovremeno odtakati u zasumporenu bačvu i staviti na bačvu vrelnjaču.
U vrtu - Sve slobodne površine treba duboko prekopati. Sadi se ukrasno grmlje, posađeno u proljeće lagano se oreže.

U skladištu -Spremiti suhi kukuruz u suhu, hladnu i zračnu prostoriju.
U priobalju Nakon berbe vinograd se gnoji i obrađuje. Nastavlja se rigolanje i priprema za sadnju novog vinograda. Povrtnjak se obrađuje za sljedeće kulture koje će se odmah sijati ili saditi. Sjetva povrća: bob-mahunar, celer, matovilac, mrkva, peršin, špinat. Sadnja povrća: artičoka, češnjak, luk srebrenac, radič, salata.

Gnojidba -U podignutim vinogradima i voćnjacima obavlja se osnovna gnojidba tla sa NPK 5-20-30 S, NPK 7-14--21 S ili NPK 7-20-30.
U skladu s kemijskom analizom tla (ako je napravljena) obavlja se meliorativna gnojidba, a po potrebi kalcizacija i humifikacija tla prije sadnje trajnih nasada. Za njih fosfor i kalij treba dati na zalihu barem za 8 -10 godina, jer je gnojidba svih idućih godina u plićem sloju i skuplja te manje učinkovita.

Nakon berbe jabučnjaci se mogu poprskati 5%-tnom otopinom UREE.

_________________

Back to top Go down
View user profile http://konoba.dynamicforum.net
 
Priprema za zimu-radovi u oktobru
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Jedan od najpoznatijih svjetskih muzeja priprema veliku izlo?bu posve?enu Jugoslaviji

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Konoba :: Priroda i drustvo :: Flora i fauna-
Jump to: