Konoba

Open 24/7
 
HomePortalCalendarFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in

Share | 
 

 Bijelo roblje

Go down 
AuthorMessage
Madra
Admin
avatar

Female
Number of posts : 1787
Age : 48
Localisation : New York
Registration date : 2006-06-28

PostSubject: Bijelo roblje   Wed 4 Oct - 10:13

TRGOVINA LJUDIMA HRVATSKA, SRBIJA I BOSNA I HERCEGOVINA
NA BALKANSKOJ ’ŽENSKOJ RUTI’

Djevica u Brčkom 8000 DOLARA

KUPOPRODAJA Balkanskom ’ženskom rutom’, prema podacima International Organization for Migration, prošlo je 250.000 žena. U Hrvatskoj u posljednje četiri godine detektirano 45 žena, predmeta kupoprodaje
Slučaj mlade Albanke iz Prizrena koju je bračni par iz Zagreba namamio u hrvatsku metropolu s monstruoznom zamisli da im ona bude prisilna "zamjenska majka" za dijete koje je 48-godišnjak naumio začeti s njom, umjesto sa svojom suprugom, otvorio je brojne nedoumice.
Ovakvi slučajevi hrvatskoj su javnosti relativno nepoznati, ali čini se kako trgovanje ženama postoji i kako se, kao i u većem dijelu svijeta pa i na Balkanu, i u Hrvatskoj uspostavljaju ilegalni lanci kojima se siromašne žene s Istoka prebacuju na Zapad u najrazličitije svrhe. Ono što je ipak, kako tako, javnosti poznato jest trgovanje ženama i djevojkama radi njihova seksualnog iskorištavanja, ali neka istraživanja susjednih zemalja pokazuju kako se ljudima trguje i u druge, sve odreda ilegalne svrhe.

Žrtve trgovaca
Prvo takvo istraživanje provedeno lani u Srbiji pokazalo je kako je u Srbiji do sada bilo barem 700 slučajeva trgovine ženama, da je barem 940 osoba bilo u taj biznis uključeno, da je 94 djece bilo žrtvama trgovanja te da je i stotinjak muškaraca bilo među žrtvama trgovaca, oni pak najčešće radi radnog eksploatiranja i stavljanja u ropski odnos.
U Bosni i Hercegovini, tvrde nevladine udruge, svatko može kupiti što želi, ovisno o financijskim mogućnostima. Na prometnici Tuzla - Osijek, tvrde oni, u opskurnim objektima nude se djevojke i žene po cijeni od 800 do 5000 dolara. Oni koji znaju više, pričaju kako se u okolici Brčkog može vidjeti nezamislivo - djevojke u oskudnom rublju stoje na šanku, a kupci izvikuju cijene. Navodno, najvišu cijenu, i do 8000 dolara postižu mlade djevice. Prema podacima IOM-a (International Organization for Migration), balkanskom je "ženskom rutom" do sada prošlo nevjerojatnih 250 tisuća žena. Kuda one odlaze? Neka istraživanja kazuju kako je 70 posto svih prostitutki u Londonu istočnoeuropskoga podrijetla...
U Hrvatskoj pak jedino nevladin sektor za sada pokazuje sustavnu brigu, barem na statističkoj razini, za žrtve traffickinga. Tako je u posljednje četiri godine detektirano 45 žena koje su bile predmet kupoprodaje, ali se računa kako je tzv. tamna brojka višestruko veća.

Put u ’bolji život’
I u Hrvatskoj, kao i u Srbiji i Bosni i Hercegovini, žrtve traffickinga su siromašne žene i djevojke, nižeg obrazovnog statusa, često i posve neobrazovane koje lako nasjednu na uvjeravanja o boljem životu. Jednom kad prijeđu granicu, oduzmu im se putovnica i sve isprave i prodaje ih se za dvije do tri tisuće eura vlasnicima europskih bordela.

piše Eda VUJEVIĆ

Na udaru siromašni Romi

Prema saznanjima Viktimološkog društva Srbije, najčešće se trguje ženama iz Moldavije, Ukrajine i Rumunjske, starosti od 18 do 30 godina. Došli su do podataka da je 96 žena iz Srbije tijekom zadnjih godinu i pol dana prebačeno u BiH, Italiju i još neke zemlje Zapadne Europe.
Najčešći pravci trgovine su Pančevo - Beograd - Šabac - Bijeljina i Novi Pazar - Podgorica - Bar - Bari. Državne granice se prelaze ilegalno, a ponekad i legalno, nakon čega im bude oduzeta putovnica.
Najčešće žrtve su djeca romske nacionalnosti, zatim štićenici domova za djecu bez roditeljske skrbi, djeca s posebnim potrebama i djeca s poremećajima u ponašanju.

Horor iz rodilišta

"Bila je to velika afera u mome gradu zbog ukradene djece", piše jedna državljanka Srbije na jednom srpskome portalu. "Profesor s mog fakulteta je bio na tapetu, kupio je ukradeno dijete..."
"No prije skoro tri godine, šok soba u rodilištu, anestezija je popustila prethodnog dana, bolovi još uvek ne, a ja još uvijek nisam vidjela svoju bebu. Dolazi žena sasvim jednostavna i skromna, iz kasnijeg razgovora shvatim i vrlo neobrazovana iz neke zabiti s juga Srbije, doktor joj mrtav hladan kaže da joj je jedno dijete umrlo, a za drugo se još ne zna. I dodaje ’mlada si, imaš još jedno kod kuće’. Nikada to neću zaboraviti, ni jecaje te žene te noći i uvijek ću sumnjati da su baš njena djeca ukradena i potpuno sam sigurna da su baš takve žene najviše ugrožene, daleko od svojih, od svog rodnog kraja, skromne i siromašne..."

Stravične sumnje

"Rodila sam djevojčicu prije 20 godina u drugoj državi", ispovjedila se na internetu anonimna Hrvatica.
"Dijete je rođeno prijevremeno. Živjela je 11 dana. Svih deset dana nije bilo problema. Sljedeći dan, nakon što sam ja izišla iz rodilišta, odlazim u bolnicu u kojoj se nalazi moja beba.
Nakon dva sata čekanja dolazi liječnik i kaže da je beba preminula prije par sati. Tražimo bebu da je pokopamo, ali nam kažu da ne može. Tražim da je bar vidim, ni to ne može.
Nikada nismo dobili nikakav papir. Prije nekoliko dana u novinama čitam članak kako se vodi istraga protiv te bolnice zbog sumnje da su prodavali djecu. Pitam se nakon svega: Što ako je moje dijete živo?".


--------------------------------------------------------------------------------

Prodao ženu

Albanac Ljuljezim M. osuđen je na 12 godina zatvora jer je prodao svoju ženu za tri milijuna leka radi prostitucije - priopćili su albanski mediji. On je 2001. godine za tri milijuna leka prodao svoju 17-godišnju suprugu.
Nakon tri dana od prodaje, nezadovoljni radom supruge, vlasnici objekta gdje se prostitucija organizirala vratili su je mužu. Supruga ga je prijavila policiji, koja je protiv njega pokrenula postupak.


--------------------------------------------------------------------------------

Bordel u Kiseljaku

Željko D., iz Kiseljaka, BiH, i Branko Ć., iz Metkovića, osuđeni su prije dvije godine zbog navođenja na prostituciju i međunarodno vrbovanje radi prostitucije.
Prvi je osuđen na 15 mjeseci zatvora i 20 tisuća maraka kazne, a drugi na 12 mjeseci, uvjetno na tri godine, uz globu od deset tisuća maraka. Željko je tijekom 2003. godine u lokalu "Edo" u Kiseljaku organizirao zabave i pružanje seksualnih usluga za što je "angažirao" petnaestak državljanki Moldavije, Rumunjske i Ukrajine.

_________________

Back to top Go down
View user profile http://konoba.dynamicforum.net
Lella

avatar

Female
Number of posts : 455
Age : 43
Registration date : 2006-09-27

PostSubject: Re: Bijelo roblje   Wed 4 Oct - 12:22

Ja sam vise nego zgrozena....

_________________


Back to top Go down
View user profile
IRA

avatar

Female
Number of posts : 146
Age : 41
Localisation : Ireland
Registration date : 2006-09-27

PostSubject: Re: Bijelo roblje   Wed 4 Oct - 13:10

No No No

_________________


Back to top Go down
View user profile
Sponsored content
PostSubject: Re: Bijelo roblje   

Back to top Go down
 
Bijelo roblje
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Konoba :: Zabava :: Media :: Aktuelno-
Jump to: