Konoba

Open 24/7
 
HomePortalCalendarFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in

Share | 
 

 Cuvanje hrane u frizideru

Go down 
AuthorMessage
Lella

avatar

Female
Number of posts : 455
Age : 43
Registration date : 2006-09-27

PostSubject: Cuvanje hrane u frizideru   Mon 2 Oct - 8:18

Sledećih nekoliko saveta pomoći će vam da izbegnete kvarenje hrane i sačivate je u najsvježijem mogućem obliku:

- Planirajte kupovinu hrane, odnosno uzmite u obzir ritam kojim će se odredjena hrana trošiti.

- Ne kupujte oštećeno voće i povrće, naduvene konzerve, zaledjena pakovanja okovana ledom i nepravilno zapakovanu hranu.

- Proverite eventualni razvoj plesni u providnim pakovanjima sira.

- Kupujte odredjenu količinu zrelog voća i povrća i odredjenu količinu koja može da sazri čekajući na pripremu i konzumaciju.

- Zamrznutu hranu odmah nosite kući i stavite u zamrživač. Ne dozvolite da se otopi ukoliko nećete odmah da je spremate.

- Mleveno meso, iznutrice, piletina i riba se najbrže kvare, pa stoga ne bi trebalo da stoje u frižideru duže od dva dana u najhladnijem delu (oko 0°C).

- Zapakovano meso se čuva najviše pet dana u frižideru. Iako je na niskoj temperaturi, može doći do površinskog rasta mikroorganizama pa je poželjno pre upotrebe proveriti sluzavost površine i miris.

- Hranu koja je gnjila i pokvarena odmah bacite jer se u frižideru neće oporaviti već može kontaminirati ostalu hranu.

- Kuvanu hranu poklopljenu u frižideru stavljajte iznad sirove, čime se smanjuje mogućnost zaraze putem kapljanja nekuvane hrane.

- Ledenice ne osiguravaju "beskonačnu" svežinu gotove smrznute hrane jer je njihova temperatura viša od one za to potrebne koja se koristi u industriji. Takva hrana se takodje kupuje prema potrebi i čuva najviše par nedelja.

- Čitajte uputstva za pripremu zamrznute hrane. Na primer, povrće najčešće ne treba odmrzavati jer je ono prethodno blanširano i na vatri se samo lagano kratko prokuva.

- Odmrzavanje mesa treba da se obavi u frižideru 24 sata pre pripreme.

- Jednom odmrznuto meso i riba obavezno se moraju baciti ako se ne upotrebe istog dana za jelo. Ostala odmrznuta hrana može se čuvati u frižideru do 48 sati.

- Jednom otvorene konzerve obavezno čuvajte u frižideru dobro zaštićene od moguće kontaminacije sirovim mesom ili ribom. Najbolje je da njihov sadržaj prebacite u plastične posude.

- Ostatke od ručka ili večere prohladjene odmah stavite u frižider, a isto postupajte i sa hranom koja sadrži visoki procenat mleka ili mlečne masti (deserti).

- Posudje i pribor sa kojim se obradjivalo sirovo meso, riba ili jaja obavezno dobro operite deterdžentom u vrućoj vodi.

(MONDO)

_________________


Back to top Go down
View user profile
 
Cuvanje hrane u frizideru
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Konoba :: Zabava :: Zdravlje-
Jump to: