Konoba

Open 24/7
 
HomePortalCalendarFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in

Share | 
 

 Naucnici ozivjeli mrtve celije

Go down 
AuthorMessage
Nora

avatar

Female
Number of posts : 941
Age : 35
Localisation : Montenegro
Registration date : 2006-06-28

PostSubject: Naucnici ozivjeli mrtve celije   Mon 25 Sep - 17:46

Naučnici oživjeli mrtve ćelije
Britanski naučnici uspjeli su da ostvare jedan od najkontroverznijih prodora u istraživanju ćelija, jer su uspjeli da ih ožive nakon štu su ih uzeli sa mrtvog embriona.

Nova tehnologija uskoro bi mogla izazvati revoluciju u liječenju pacijenata oboljelih od Parkinsonove i Alzheimerove bolesti, prenijele su agencije.

Izlučene matične ćelije iz embriona su "premija" za naučnike jer su sposobne da se pretvore u bilo koju ćeliju ili tkivo u tijelu. Mogle bi biti korišćene za liječenje srčanih bolesti, dijabetesa i mnogih drugih oboljenja, tvrde zagovornici korištenja tehnologije matičnih stanica.

- Ovo bi moglo napraviti preokret kod protivnika istraživanja i korišćenja matičnih ćelija jer živi embrioni više ne bi bili upotrebljivani za istraživanja - kazao je profesor Miodrag Stojković, vođa istraživanja Centra za biologiju matičnih ćelija u Njukastlu.

Prošle godine Stojković i njegov tim uzeli su 13 embriona u ranoj fazi razvoja koji su "umrli" nakon kratkog vremena. Čekali su 24 sata kako bi utvrdili da se embrioni zaista dalje ne razvijaju i počeli s eksperimentima.

- Drugim riječima bili su mrtvi. Ali i dalje su imali kapacitet razvoja drugih ćelija i tkiva, uključujući ćelija jetre, bubrega i kože - objasnio je Stojković.

Prema njegovim riječima, to je veoma važno otkriće.

- Ovakvo korištenje ćelija alternativa je onom u kojem se koriste živi embrioni. To bi trebalo uzeti kao alternativan izvor – kazao je on.

Grupa naučnika iz "protivničkog tabora" tvrdi da nije dokazano da su embrioni zaista bili mrtvi, jer je to teško utvrditi sa sigurnošću.

Osim toga, oni se pitaju kako se može znati da je sve u redu sa ćelijama ako je sa embrionom "nešto pošlo po zlu" i izazvalo njegovo umiranje.
Back to top Go down
View user profile
 
Naucnici ozivjeli mrtve celije
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Konoba :: Zabava :: Zdravlje-
Jump to: