Konoba

Open 24/7
 
HomePortalCalendarFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in

Share | 
 

 Povisena telesna temperatura

Go down 
AuthorMessage
Nora

avatar

Female
Number of posts : 941
Age : 35
Localisation : Montenegro
Registration date : 2006-06-28

PostSubject: Povisena telesna temperatura   Wed 13 Sep - 16:22

Povišena telesna temperatura

Temperatura sama po sebi obično nije opasna. Velik broj roditelja misli da svaka temperatura kod deteta predstavlja ozbiljnu bolest. Međutim, to nije istina. Temperatura je normalna i zdrava reakcija tela na bolest. Povišena temperatura znak je da se telo bori s infekcijom i da imunološki sistem funkcioniše.

Isto tako, treba znati da normalna telesna temperatura varira od osobe do osobe. Temperatura zdravog novorođenčeta menja se tokom dana. Najniža je ujutro, a najviša kasno poslepodne. Ponekad dete koje nije bolesno može imati povišenu temperaturu. Uzrok tome može biti visoka spoljašnja temperatura ili činjenica da ste dete pretoplo obukli. U ovakvim situacijama, skinemo li deo odeće s deteta ili ga premestimo u hladniju prostoriju, temperatura će se spustiti za nekih 15 do 20 minuta.

Raspon telesne temperature koji se može izmeriti kod novorođenčadi:

NORMALAN RASPON:

* Rektalna temperatura - od 36.8 - 38 °C
* Aksilarna(pazušna) temperatura - od 36 - 37.2 °CBLAGO POVIŠENA TEMPERATURA:

* Rektalna temperatura - iznad 38.2 °C
* Aksilarna temperatura - iznad 37.4 °CVISOKA TEMPERATURA:

* Rektalna temperatura - iznad 39 °C
* Aksilarna temperatura - iznad 39.8 °C
Sredstva za merenje telesne temperature:

Živin toplomer. Pretpostavlja se da je ovaj najstariji način merenja telesne temperature ujedno najefikasniji i najprecizniji. Međutim, detetu koje plače i opire se, ponekad je vrlo teško temperaturu izmeriti ovim putem. Ako ste ipak odlučili pokušati, probajte toplomer namestiti što dublje ispod pazuha deteta i držati ga barem pet minuta. Pre korištenja, toplomer treba protresti, kako bi se živa u njemu spustila ispod 37 °C. Toplomer uvek držite na sigurnom mestu. Nikad ne pokušavajte toplomer zagrevati u vrućoj vodi ili na plamenu, kako ne bi došlo do pucanja stakla i ispadanja žive.

Ušni toplomer. Ovo je najlakša i najbrža metoda merenja temperature, međutim može biti dosta nepouzdana. Može se dogoditi da toplomer pokazuje drugačiju temperaturu izmerenu u jednom uhu nego što pokazuje u drugom. Ako niste sigurni u verodostojnost izmerene temperature, možete je proveriti mereći živinim ili, još bolje, digitalnim toplomerom.

Rektalni živin toplomer. Rektalni toplomer ima zaobljen vrh, a može se koristiti i za merenje temperature ispod pazuha. Međutim, ova metoda merenja temperature trebala bi biti korištena samo u razdoblju od rođenja pa do navršena tri meseca života. Rektalno merenje temperature u ovom je periodu najpouzdanije.

Digitalni toplomer. Ova vrsta toplomera može se koristiti za oralno, aksilarno (pazušno) i rektalno merenje temperature. Digitalnim toplomerom informaciju o telesnoj temperaturi dobijemo puno brže nego što je dobijemo mereći živinim toplomerom. I kod digitalnog toplomera može doći do malih odstupanja prilikom prikaza visine telesne temperature.

Vrlo je važno naglasiti da, ako merite temperaturu rektalno, toplomer morate prvo dezinfkovati komadićem vate namočenim u alkohol i isto učiniti nakon upotrebe. Pripazite da u rektum stavljate samo vrh toplomera i dobro pazite na pokrete detetovih nožica. Opiranjem nogu može se dogoditi da toplomer uđe preduboko u rektum te ga povredi. Iako je ovo najpouzdanija metoda merenja temperature kodnovorođenčadi, najbolje je decu što pre naučiti na aksilarno merenje temperature.


Mogući uzroci povišene telesne temperature

Važno je naglasiti da blago povišenu telesnu temperaturu nije potrebno skidati. Blago povišena temperatura je dobra pomoć organizmu u borbi protiv infekcija. Skidajte temperaturu jedino onda kad primetite da detetu stvarno smeta. Pratite detetovo ponašanje i odstupanja od uobičajenog ponašanja. Opšte stanje vašeg deteta i njegovo ponašanje biće vam najbolji pokazatelj ozbiljnosti situacije. Pokušajte se što više pozabaviti detetom umesto temperaturom.

Tri najčešća razloga pojavljivanja temperature su:

Virusna infekcija
Virusna infekcija je najčešći uzrok povišene temperature kod dece. Virusi u najvećem broju slučajeva ne predstavljaju veću opasnost. Najbolje je ovakvu vrstu infekcije pustiti da prođe sama od sebe. Antibiotici ne pomažu kod virusnih infekcija. Budući da preterano korištenje antibiotika može biti štetno, dobro se posavetujte s lekarom ako dete ima virusnu infekciju, pogotovo ako lekar ima nameru prepisati antibiotik.

Bakterijska infekcija
Pod ovakvu vrstu infekcija spadaju: upala uha, upalabešike, pneumonija i upala grla izazvana streptokokom. Bakterijske infekcije leče se antibioticima.

Rast zubića
Rast zubića može izazvati povišenu telesnu temperaturu, ali nikada višu od 38.4 °C. Uzrok povišene temperature kod rasta zubića više je povezan s činjenicom da dete u tom periodu dosta predmeta stavlja u usta. Tim putem, dete može lakše "pokupiti" razne vrste virusa, a ponekad i bakterije.


Lekovi za skidanje temperature

Kao što je već rečeno, blago povišenu telesnu temperaturu ne treba skidati jer ona povećava šansu za preživljavanje, smanjuje se virulencija i rast nekih bakterija. Lekovi za snižavanje temperature menjaju prirodni tok temperature i eliminišu njeno dijagnostičko značenje.

Paracetamol sirup
Počnite ga davati ako je telesna temperatura iznad 38.5°C. 5 mililitara sirupa sadrži 120 miligrama paracetamola. Delovanje sirupa počeće nakon 45 do 60 minuta, a trebao bi delovati oko četiri sata.

* Deca od 3. meseca do 1. godine uzimaju pola doze, tj. 2.5 ml, 4 - 6 dnevno
* Deca od 1. do 2. godine uzimaju 5 ml, 4 - 6 puta dnevno
* Deca od 2. do 4. godine uzimaju 1 ˝ dozu ili 7.5 ml, 4 - 6 puta dnevnoParacetamol supozitorij (čepići)
Čepići su vrlo efikasni kod male dece kojoj je teško dati sirup za skidanje temperature. Primenjuje se i kod dece koja povraćaju pa zbog toga niste u mogućnosti dati im sirup. Doziranje je isto kao i kod davanja Paracetamol sirupa. Čepići imaju prednost nad sirupom jer brže skidaju temperaturu. Moguće ih je lomiti i na taj način dati detetu predviđenu dozu.

Ibuprofen
Spada u kategoriju novijih lekova za skidanje temperature. Dosta je efikasan kad su u pitanju visoke temperature. Skida temperaturu brže, a rok delovanja mu je duži nego kod Paracetamola. Može se davati svakih 6 sati. U skorije vreme, njegovo korištenje odobreno je i za bebe starije od dva meseca. Odobrena doza je 10 mg po kilogramu telesne težine. Počinje delovati 30 minuta nakon uzimanja, a trebao bi delovati najmanje 6 sati.

Bebama mlađim od tri meseca ne smeju se davati nikakvi lekovi za skidanje telesne temperature, ukoliko se pre toga niste konsultovali sa lekarom. Deci mlađoj od 12 godina nikada nemojte davati Aspirin i Andol kako ne bi došlo do pojave Reyova sindroma. To je retka, ali vrlo ozbiljna komplikacija koja može pratiti virusne bolesti u slučaju davanja jednog od ta dva leka. Posledica može biti gubitak svesti, a u težim slučajevima i koma.

U zadnje vreme dosta se primenjuju alternativni načini skidanja temperature. Jako su popularni homeopatski preparati. Trenutno se na tržištu mogu pronaći homeopatske kuglice za bebe i decu pod nazivom Belladona, koje isto tako efikasno skidaju temperaturu .

Uz davanje lekova za skidanje visokih temperatura, preporučljivo je i kupati dete. Napunite kadu mlakom, ne hladnom vodom i stavite dete u vodu. Lagano sunđerom kvasite delove tela koji nisu pod vodom. Ovakva kupanja bi, u pravilu, trebala trajati najmanje 15 minuta, pogotovo ako se radi o visokim temperaturama.

Potrudite se da dete uzima što više tečnosti. Ako dojite dete, dojite ga što češće. Na taj način, ne samo da unosi tečnost u organizam, nego unosi i hranu koja jača organizam i pomaže mu u borbi protiv infekcije. Pripazite da je dete lagano obučeno. Ako spava, treba ga prekriti samo laganim čaršavom. Preterano utopljavanje samo povećava telesnu temperaturu, a stari mitovi o tome kako se treba što toplije umotati da bi temperatura spala nisu istiniti. Temperaturi treba omogućiti da napusti telo, a ne je forsirati da se zadržava u njemu.


Kada zvati lekara?

Pozovite lekara odmah, ako je dete:

* Mlađe od tri meseca i ima temperaturu višu od 38.4°C. Dete ove starosti zahteva hitnu lekarsku intervenciju. Nemojte davati lekove za snižavanje temperature jer tako samo možete otežati dijagnostikovanje. Najbolje bi bilo, kod ovako male dece, temperaturu utvrditi rektalnom metodom jer je najpouzdanija.
* Ako u bilo kom uzrastu dete ima temperaturu višu od 40 °C koju ne uspevate skinuti na raspon od 38.3-38.9 °C.
* Ako mislite da je dete dehidrirano. Simptomi dehidracije su upale oči, plakanje bez suza, suha usta, suviše uvučena fontanela i suve pelene.
* Ako je dete previše nemirno i jednostavno vam ne polazi za rukom da ga umirite. Pod ovim se podrazumeva dete koje, npr. plače satima bez prestanka.
* Ako sumnjate na meningitis. Simptomi meningitisa su visoka temperatura, ukočen vrat i bol u zadnjem delu vrata, povraćanje, glavobolja i osetljivost na svetlost. Ako kod dece koja boluju od meningitisa pokušate saviti vrat, tj. bradom dodirnuti prsa, to vam, zbog ukočenosti vrata, neće poći za rukom.
* Dete je neuobičajeno pospano i teško ga je održati budnim.
* Dete ima poteškoće s disanjem ili diše ubrzano.
* Dete razvija purpurni osip.
* Uopšte, ako izgleda veoma bolesno.BEZ OBZIRA NA SVE NAVEDENO, AKO IMATE OSEĆAJ DA NEŠTO NIJE U REDU I AKO MISLITE DA JE DETE OZBILJNO BOLESNO, ODMAH SE OBRATITE LEKARU!
Back to top Go down
View user profile
 
Povisena telesna temperatura
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Konoba :: Roditeljstvo :: Bebe-
Jump to: