Konoba

Open 24/7
 
HomePortalCalendarFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in

Share | 
 

 Kupanje bebe

Go down 
AuthorMessage
Nora

avatar

Female
Number of posts : 941
Age : 35
Localisation : Montenegro
Registration date : 2006-06-28

PostSubject: Kupanje bebe   Tue 29 Aug - 17:22

Kupanje bebe

Dok se ne formira pupak beba se ne stavlja u kadicu sa vodom, vec se drzi iznad nje

Priprema za kupanje

Kupanje bebe mami i tati, a naravno i samoj bebi, treba da bude trenutak u kojem ce uzivati. Zato je neophodno pre toga izvrsiti neke pripreme. Za kupanje bebe potrebne su sledece stvari: kadica, termometar za vodu, posuda za ispiranje i blagi bebi sapun ili sampon. Na sto za prepovijanje, pre nego sto pocnete sa kupanjem, stavite peskir, pelene slozene tako da bebu mozete odmah prepoviti, benkice, kapicu, sterilnu gazu za pupak, stapice za usi. Voda za kupanje treba da bude zagrejana na 37 C. Sobu takodje treba zagrejati. Optimalna temperatura sobe je 22 stepena, a pred kupanje je mozete zagrejati i do 24 stepena.

Kupanje

Dok se ne formira pupak beba se ne stavlja u kadicu sa vodom, vec se drzi iznad nje. Majka treba dlanom da drzi bebu preko stomaka, kako bi zastitila pupcani patrljak ili pupcanu ranu i da nagne glavu i rameni pojas deteta napred. Bebi se prvo umiva lice blagim bebi sapunom i cistom vodom, a onda pregibi vrata, miskice, ledja. Posebnu paznju obratite na pregibe vrata i predeo iza usiju, jer se tu moze zavuci sadrzaj koji beba "bljucne". Zatim se dete naginje na dole (glava gore, noge dole) i pere se izmedju nogica, sa zadnje i prednje strane. Beba se ispira mlazom mlake vode koja je prethodno pripremljena u posudi namenjenoj za ispiranje. Posebnu paznju treba posvetiti higijeni polnih organa.

Kupanje devojcica

Kod devojcica su polni organ i cmar veoma blizu, sto bakterijama omogucava da brze i lakse dovedu do infekcije polnog organa. Naime, malim bebama se stolica razliva u svim pravcima (jer je uglavnom zitka) i zato je prvo treba pazljivo ukoniti sa pregiba nogica i sa polnog organa. Zatim se devojcice poloze na ledja i kupaju odozgo na dole, tj. od polnog organa ka cmaru. Na taj nacin se izbegava mogucnost infekcije.

Kupanje decaka

Decaci preko polnog uda imaju kozicu, koju prilikom kupanja treba povlaciti, ali veoma pazljivo, bez ikakve primene sile i samo onoliko koliko se to moze. Vrh uda se pere blagim bebi sapunom, bez preteranog sapunjanja, i ispira vodom. Izmedju uda i kozice postoji jedna veoma osetljiva zona kod koje, ako se redovno ne odrzava higijena, moze doci do infekcije. Ona se manifestuje crvenilom na vrhu uda, i u tom slucaju roditelji treba da se obrate lekaru koji ce prepisati odgovarajucu terapiju.

Oblacenje. Kada okupate bebu stavite je na peskir i to na ledja. Uvijte je u peskir i blagim pokretim utapkajte vodu. Glavicu brisite blagim kruznim pokretima i ne pritiskajte predeo oko fontanele. Dok je beba jos u peskiru okrenite joj glavicu na jednu (a zatim na drugu ) stranu i stapicem joj pazljivo i blago pokupite vodu iz usnih skoljki. Pupcani patrljak ili pupcanu ranu obradite i bebu prepovijte, obucite joj benkicu i stavite kapicu.

Ukoliko ste prvih dana nespretni dok kupate bebu ili se plasite da je ne povredite znajte da je svaki pocetak tezak i da ce vam kupanje ubrzo postati rutina. Da bi se i vasa beba osecala prijatno, pricajte joj dok je kupate i oblacite. Bebe vole vodu i nema razloga da vas pocetni strah i nervoza to promene.

Dragana Aleksic
Back to top Go down
View user profile
Lella

avatar

Female
Number of posts : 455
Age : 43
Registration date : 2006-09-27

PostSubject: Re: Kupanje bebe   Thu 26 Oct - 9:20

Dobar tekst!!

_________________


Back to top Go down
View user profile
 
Kupanje bebe
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Konoba :: Roditeljstvo :: Bebe-
Jump to: