Konoba

Open 24/7
 
HomePortalCalendarFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in

Share | 
 

 Kako beba uci

Go down 
AuthorMessage
Nora

avatar

Female
Number of posts : 941
Age : 35
Localisation : Montenegro
Registration date : 2006-06-28

PostSubject: Kako beba uci   Tue 29 Aug - 16:15

Kako beba uci

Imate bebu i prosto ne možete da dočekate da počne da uči da govori, da jednog dana možete da razgovarate s njom, naučite je mnogo čemu što znate, posmatrate jedno malo biće kako raste, razvija se i upoznaje svet oko sebe? U tom slučaju nije na odmet znati ponešto o načinu na koji sasvim mala deca uče, kako biste imali bolju ideju kako da priđete podučavanju svog deteta. Bebe imaju sebi svojstven mehanizam učenja, koji se kasnije menja i koji se prilično razlikuje od načina na koji malo starije dete uči.

Sa otprilike deset meseci bebe usmeravaju svoju pažnju na ono što ih najviše fascinira. To konkretno znači da, ako vi bebi pokažete šarenu, svetlucavu igračku (recimo, zvečku) i belu kocku sa slovima, detetu će pažnju automatski privući ta fascinirajuća svetlucava stvarčica. Ono će čuti ono što mu govorite, ali pošto mu je pažnja usmerena na svetlucavu igračku, smatraće da se ono što pričate odnosi baš na tu zvečku. U tom uzrastu beba još uvek ne shvata šta je ono što joj pričate, samo će izgovorene reči povezati s objektom svoje fascinacije. Ako vi izgovarate "kocka", dete će s vremenom usvojiti da se zvečka kaže kocka.

Tek kasnije - sa otprilike 18 meseci - dete počinje da shvata ono što mu govorite. To znači da će, čak i ako postoji nešto što mu znatno više privlači pažnju, biti u stanju da razume da mu pričate o njemu ne baš zanimljivoj kocki sa slovima. Može i dalje da ga znatno više zanima nešto drugo, ali neće više automatski pretpostavljati da mu pričate baš o onome što ga najviše zanima.

Šta to znači za vas? Znači to da je dobra ideja da obratite pažnju na ono što stimuliše vaše dete. Ako izgovarate naziv predmeta koji je već privukao detetovu pažnju, mališan će brže upamtiti da se taj predmet tako zove - bar dok malo ne poraste i dok ne počne da obraća pažnju na još ponešto osim onog što je trenutno najzanimljivije.
Back to top Go down
View user profile
 
Kako beba uci
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» tko su i kako funkcioniraju le?inari koji su preuzeli agrokor
» Zabranjeno evan?elje Marije Magdalene ili kako je mizoginija oblikovala jednu la?
» Kako je Tito prebacio 70 fabrika iz Srbije u Sloveniju i Hrvatsku
» Kako se ispisati iz Crkve
» Kako je Luther prije 500 godina sru?io Katoli?ku uljudbu

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Konoba :: Roditeljstvo :: Bebe-
Jump to: