Konoba

Open 24/7
 
HomePortalCalendarFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in

Share | 
 

 Samosvjesno do zdravih grudi

Go down 
AuthorMessage
Nora

avatar

Female
Number of posts : 941
Age : 35
Localisation : Montenegro
Registration date : 2006-06-28

PostSubject: Samosvjesno do zdravih grudi   Sun 27 Aug - 16:36

Samosvjesno do zdravih grudi

Sve žene žele lijepe i čvrste grudi, no malo koja uistinu nešto i čini po tom pitanju, jer čini se da vlada zabluda da su grudi takve kakve nam je priroda dala te da se značajne promjene mogu ostvariti samo plastičnom kirurgijom. Pogrešno! Ne vjerujete? Pročitajte...
Da bismo razumjeli načine na koje možemo učvrstiti, pa čak i povećati grudi, potrebno je znati minimum anatomije: grudi čine žlijezde i masno tkivo, a za njihovo stanje važna je prokrvljenost, dakle arterije, vene i limfa. Također, ispod grudi se nalaze prsni mišići i ligamenti. Zato značajne promjene na grudima možemo postići masažom i vježbanjem.

GRUDNJAK ILI NE?

Suprotno općem mišljenju, grudnjak ne pomaže zdravlju grudi. On će pomoći da grudi vizualno imaju bolji oblik, no nošenje grudnjaka obavlja posao prsnih mišića (podupiranje grudi), pa se mišići mogu ulijeniti. Općenito, rizik za obolijevanje od raka dojke najveći je kod žena koje nose grudnjak 24 sata dnevno, a najmanji kod onih koje ga ne nose, što se objašnjava njegovim pritiskom na tkivo: stalni pritisak ograničava limfni sustav da izbaci sve toksine koji se zadržavaju u tkivu, a direktna posljedica toga je lošiji izgled i zdravlje grudi.

Naravno, ako vam ne pada na pamet ne nositi grudnjak, pokušajte ga nositi manje od 12 sati dnevno. Ovo vrijedi za žene koje žele čvrste gudi, kao i za one koje vode brigu o zdravlju (prije svega one koje se boje raka dojke).

Na oblik i veličinu grudi ne može se utjecati direktno, nego posredno: djelovanjem na vene, limfu, ligamente i mišiće one postaju veće, čvršće i ljepše oblikovane.
Izbor grudnjaka neobično je važan: iako većina žena pri izboru gleda kako im grudi u grudnjaku izgledaju, važno je da on nije pretijesan, tj. da bude takav da ga se gotovo i ne osjeća prilikom nošenja.

Ako ste tijekom dana zbog stezanja i pritiska dugo i često svjesni da ga imate na sebi, vrijeme je za drugi model grudnjaka.

Prokrvljenost grudi može se bitno poboljšati na isti način kao i prokrvljenost čitavog tijela: naizmjeničnim tuširanjem mlakom i hladnom vodom. Prehrana je također jako važna, jer se krvotokom i limfom hrani tkivo te se iz njega izbacuju toksini.

Ako izbacivanje otrova i otpadnih tvari nije potpuno, istraživanja su pokazala da se to očituje u izgledu grudi, ali i povećava šanse za rak dojke. Zanimljivo je da svi savjeti za ljepotu grudi koje ovdje predlažemo, dakle iz kozmetičkih razloga, izrazito pozitivno djeluju i na njihovo zdravlje.

Ukratko, zdrava i izbalansirana prehrana i grudima donosi zdravlje kao što ga donosi čitavom tijelu, ali kako su grudi specifične, možemo im pomoći i – vježbama i masažom.

Masaža je jednostavna i efikasna, a podjednako pomaže i u prevenciji raka dojke

Kako smo objasnili na početku, količinu masnog tkiva koje će biti uskladišteno u grudima određuju geni, težina, zdravstveno stanje i dob žene, pa se na oblik i veličinu grudi ne može utjecati direktno, nego posredno: djelovanjem na vene, limfu, ligamente i mišiće one postaju veće, čvršće i ljepše oblikovane.

MASAŽA

Svrha masaže je poticanje protoka fluida (tekućina) iz grudi, kako venama, tako i limfom, povećanje elastičnosti te općeg zdravlja ligamenata i mišića koji podupiru grudi.

Prvi korak je i najvažniji jer poboljšava drenažu grudi i utječe na limfni sustav. Prstima nježno masirajte područje od bradavice prema krajevima dojke u svim smjerovima. Pritisak smije biti jak onoliko koliko biste pritisnuli očni kapak – sve više od toga je pretjerano i moglo bi 'spljoštiti' limfni sustav te poremetiti izbacivanje toksina (slično radi i grudnjak kad se stalno nosi). Zapamtite - da bi bili efikasni, pokreti trebaju biti vrlo lagani.

Što manje nosite grudnjak, to bolje za vaše grudi!

Drugi korak pomaže venskom krvotoku: masirajte tkivo pokretima sličnim onima kad mijesite tijesto: koristeći pokrete koji pritišću i podižu. Pokreti svakako moraju biti nježni - eksperimentiranjem ćete ustanoviti koji su vam pokreti najugodniji (bolja prokrvljenost rezultira osjećajem ugode, pa kod masaže treba osluškivati tjelesne reakcije).

Treći korak pomaže ligamentima u borbi protiv gravitacije: poslužite se objema rukama kako biste nježno stisnuli grudi u smjeru kazaljke na satu, pri čemu treba paziti da se grudi previše ne napinju.

I četvrti korak pomaže venama: koriste se također obje ruke, kako pokazuje fotografija, a pritisak treba biti srednjeg intenziteta (svaka žena treba se osloniti na svoj osjećaj što je lagani, a što srednji pritisak).

Postupak treba ponavljati najmanje dva puta tjedno, na goloj koži. Savjetuje se utrljati biljna ulja. Sintetička i mineralna ulja izbjegavajte!

Hladan tuš dobar je za cirkulaciju
Tijekom života grudi doživljavaju dosta promjena: njihova se veličina mijenja od 'praznih' do nabreklih, i to ponajviše zbog utjecaja hormona (tijekom trudnoće i dojenja, ali i zbog uobičajenog menstrualnog ciklusa) te zbog debljanja i mršavljenja. To je jedan od glavnih razloga što će mnoge žene prve strije opaziti upravo na grudima.

Prevencija je uravnotežena prehrana te kvalitetni kozmetički proizvodi, koji koži pomažu da bude elastičnija. Zato predlažemo da kvalitetnu kremu ne utrljavate na uobičajeni način, nego ciljanom masažom, kako pokazuju četiri gore navedena koraka.

VJEŽBE

Masaža puno pomaže krvotoku, limfi i ligamentima, a mišićima samo djelomično. Najbolji rezultati u jačanju prsnih mišića, a samim time i u prirodnom podupiranju grudi, postižu se vježbama.

1. Modificirani sklekovi

Legnite na trbuh, malo savijte noge u koljenima i prekrižite gležnjeve. Ruke savijte u laktovima, a dlanove postavite na pod, i to malo u stranu. Izravnajte ruke tako da tijelo podignete rukama i da možete balansirati na dlanovima i koljenima. Usmjerite bradu par centimetara prema grudima, odnosno tako da čelom gledate prema podu. Stisnite trbušne mišiće.

Savijte ruke u laktovima i spustite čitavo tijelo odjednom. Umjesto da grudi dotaknu pod, spuštajte se samo dok nadlaktice ne postanu paralelne s podom. Pokušajte pokret izvesti tako da se ne osjeti trzaj laktova na početku, a nemojte ni spuštati glavu na pod.

Tjelesna težina utječe na veličinu grudi, ali tek kad se dobije ili izgubi značajna količina kilograma, pa preporučujemo jednostavnije i zdravije metode

2. Konzervice kao utezi

Lezite na leđa s dvije male konzerve u rukama (težinu odredite sami, ovisno o kondiciji i izdržljivosti – bolje je početi s manjom težinom nego pretjerati), sa stopalima stisnutim uz pod. Ispružite se i dignite tako da se nađu iznad ramena, a dlanove okrenite od sebe (prema van). Uvucite trbušne mišiće, ali ne dozvolite da vam se leđa 'zaglave' na podu ili da se savijaju u luku. Bradu pritisnite na prsa.

Spustite konzerve natrag, pazite da su vam stopala na podu, a ruke s utezima malo sa strane – pokret napravite polako sve dok laktovi ne dotaknu pod. Važno: oba utega trebaju biti iste težine.

3. 'Letenje'

Lezite na pod tako da su vam glava, vrat i gornji dio leđa poduprti velikim jastucima. U rukama držite utege iz prethodne vježbe te ih držite visoko iznad prsa, s dlanovima okrenutim unutra (jedan prema drugome). Stisnite bradu uz prsa kako biste vrat izravnali s ostatkom kralježnice i ostvarili prirodno držanje leđa (ni savijena i potpuno ravna leđa).

Spustite utege na stranu i prema dolje, polako i nježno dok laktovi ne dotaknu pod. Važno je zadržati ruke stalno malo savijene u laktovima. Opet dignite ruke. Pokrete gore-dolje u ovoj vježbi najlakše je opisati (i odraditi) ako zamislite da vam je na prsima bačva koju želite široko obuhvatiti rukama.
Back to top Go down
View user profile
 
Samosvjesno do zdravih grudi
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Konoba :: Zabava :: Zdravlje-
Jump to: