Konoba

Open 24/7
 
HomePortalCalendarFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in

Share | 
 

 Crna Gora, nova drzava – stare navike

Go down 
AuthorMessage
Nora

avatar

Female
Number of posts : 941
Age : 35
Localisation : Montenegro
Registration date : 2006-06-28

PostSubject: Crna Gora, nova drzava – stare navike   Sat 26 Aug - 2:51

Crna Gora, nova država – stare navike

25. avgust 2006. | Fonet

Crna Gora je možda najmlađa država na svetu, ali je muči jedan od najstarijih svetskih problema - korupcija, piše u najnovijem broju magazin Forčn internešenel (Fortune International).

U tekstu objavljenom na sajtu CNN se podseća da Crnom Gorom, koja se deklariše kao demokratska, u poslednjih 17 godina vlada jedan čovek - Milo Djukanović i ističe da je tokom devedesetih godina, dok su Srbija i Crna Gora bile pod sankcijama UN, cvetao šverc, posebno benzina i cigareta.

Organizacija Transparensi internešenal koja se bavi korupcijom još nije kategorisala Crnu Goru kao posebnu državu, ali je u 2005. Srbija i Crna Gora bila rangirana kao 97 od 159 zemalja, na istom nivou kao afričke države Malavi i Mozambik.

Kada bi Crna Gora bila sama vrednovana, verovatno bi stanje bilo još gore, piše Forčun, jer je, kako je izjavila portparol te organizacije Koni Abel, sitaucija sa korupcijom u Crnoj Gori jedna od najgorih u regionu.

Kao primer se pominje prošlogodišnja privatizacija aluminijumskog kombinata u Podgorici, za koji je trebalo da se raspiše medjunarodni tender, a na kraju je samo jedna kompanija, Ruski aluminijumski gigant Rusal, ušla u pregovore sa vladom.

Rusal je platio oko 60 miliona dolara za fabriku i obećao da će investirati još 70 miliona dolara i platiti 110 miliona duga.

Od te investicije, navodi Forčun, koristi su imali bliski Đukanovićevi prijatelji, koji su postali najveći kreditori aliminijumske kompanije, ali to neće mnogo pomoći finansijskom oporavku Crne Gore.

Forčun takodje pominje da se ruski novac sliva u crnogorska letovališta i da ima strahovanja da Rusi ulažu u hotele kako bi oprali prljavo stečeni novac.

Đukanović je izjavio da je veoma svestan da Crna Gora ima reputaciju korumpirane države.

"Mogu sa sigurnošću da kažem da kada govorimo o takvim problemima u Crnoj Gori, oni nisu prisutni u meri koja bi premašila probleme u drugim zemljama u tranziciji, iako verovatno nisu ni manji", rekao je Djukanović za Forčun.

Prema njegovim rečima, sankcije UN krive su za šverc i organizovani kriminal, jer je nemoguće bilo boriti se protiv korupcije "dok se borite za puko preživljavanje".

Iako kao većina postkomunističkih zemalja i Crna Gora "pati od odlučivanja na državnom nivou i nedostatka vladavine zakona", zemlja je od 2003. godine učinila napor da se obračuna sa korupcijom, usvajajući nekoliko zakona po standardima Evropske unije, ali još ostaje da se ti zakoni primene, piše Forčn internešenal u broju od 4. septembra.
Back to top Go down
View user profile
 
Crna Gora, nova drzava – stare navike
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» NOVA DC METRO area NEED MILK for my 4 month old son
» North Nova Scotia Highlanders
» Milk for adopted baby boy in NoVA
» North Nova Scotia Highlanders officers hat badge plus a few other items.
» North Nova Scotia Highlanders Kilt (NNSH)

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Konoba :: Zabava :: Media :: Aktuelno-
Jump to: