Konoba

Open 24/7
 
HomePortalCalendarFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in

Share | 
 

 Suncane naocare

Go down 
AuthorMessage
Madra
Admin
avatar

Female
Number of posts : 1787
Age : 48
Localisation : New York
Registration date : 2006-06-28

PostSubject: Suncane naocare   Sun 20 Aug - 16:25

Moje omiljene RajBanke su se razbile,a napokon sam odustala od trazenja istih,koje ne mogu prezaliti,te sam danas usla u radnju s kvalitetnim cvikama,s namjerom da kupim druge,e se vise s plastikom na oci ne moze gledat.Ljubazni prodavac je odmah prisao i pitao trebam li sto specificno.'I te kako'.Kako nisam naporan(ili bar gajim takvo misljenje o sebi)kupac,zamolila sam ga da mi pokaze samo naocare s polarizovanim staklima,kako bih na brzinu nesto uzela.Dosta vremena provodim u autu,pa sam i oblik suncarica prilagodila potrebama u voznji,dakle,da svjetlost sto manje moze prodirati do ociju.
Ja ne znam do koga ili cega je,ali ja bih iz cijele prodavnice mozda izdvojila dva para naocara koja bih kupila.Sreca da je na jednom od ta dva,pored imena dizajnera ucrtano i jako vazno slovo P,pa sam te i uzela,iako bi se i njima imalo sta korigirat da bi bile tip top po mom ukusu.
A sta vi imate na nosu?
Back to top Go down
View user profile http://konoba.dynamicforum.net
Madra
Admin
avatar

Female
Number of posts : 1787
Age : 48
Localisation : New York
Registration date : 2006-06-28

PostSubject: Re: Suncane naocare   Sun 20 Aug - 16:29

Evo i jednog korisnog teksta o suncaricama:

Suncane naocari


moje cvike cools


Postici pravu zastitu i pogodnost
Mnogi od nas misle da su suncane naocari kao modna oprema. Ali sve naocari nisu kreirane jednako i kada izaberemo novi par vazno je da zapamtimo da je njihova primarna funkcija od stetnih ultravioletnih zraka. To je narocito vazno kada biramo par naocara. Postoji sedam vaznih cinjenica u vezi UV radijacije i naznaka za izgled; plus konsultacije za cenu i polarizaciju stakla, tipa i kolora. Plus obavestenja za ramove i pogodnosti i specificne stvari za izgled.
Sedam cinjenica koje treba da znate o UV zastiti
1. UV, ili ultravioletna radijacija, je deo nevidljivog svetlosnog spektra koji pada izmedju 100 i 400 nanometara (nm). UV je podeljen u tri opsega: UV-A, UV-B i UV-C. UV-C, opseg ispod 280 nanometara, nije naznacen kao pretnja jer je najvise izfiltriran zemljinim zastitnim ozonskim omotacem ( mada su vazdusna zagadjenja oslabila ozon, pa samim tim povecali UV izlaganje ). Dugotrajno izlaganje visokog opsega UV-A i UV-B zraka, medjutim, moze uzrokovati znatno ostecenje oka, krecu ci se od privremene nekomfonosti do problema sa vidom, kao sto je katarakta. Stoga proveriti oznaku na naocarima da budete sigurni da one stite od UV-A i UV-B zraka.
2. UV radijacija je najintezivnija izmedju 10 i 15 casova i ona je najjaca na visokoj altitudi i zatvorena ka ekvatoru. Suncane naocari su narocito pogodna oprema za alpiniste, planinare i za svakog za trope.
3. Kolicina odbljeska od snega, peska i vode povecava efekte UV radijacije, stetujuci nezasticene oci prekomerno u kratkom vremenskomom vremenskom periodu. Narocito je vazno imati prave suncane naocari dok skijate, brodite, planinarite ili dok ste na plazi ili u pustinji.
4. Dok oblaci zaklanjaju suncevu svetlost svetlost, moze ostati jos do 80% UV svetlosti da preda ocima i opni. Stoga ne zaboravite naocare pri oblacnim danima. 5. Tamna stakla koja ne zadrzavaju UV svetlost mogu uzrokovati vise ostecenja nego nenosenje jer one sire pupilu, dozvoljavajuci vise svetlosti bez zadrzavanja stetnih zraka.
6. Dodatak UV-zaklanjanju je nosenje sirokoobodnog sesira kada je suncano vreme. 50% sunceve svetlosti dolazi direktno odozgo i moze oslabiti oci preko gornje ivice suncanih naocara. Potrazite "omotane" suncane naocari, sa specificno zakrivljenim staklima i ramovima koji pokrivaju konturu lica.
7. Bebe i mladja deca su najosetljivija na UV ostecenja, jer imaju najprozracniju koreneu i sociva. Zastiti ih sa sesirom i suncanim naocarima.
Potrazite ova vazna obelezja
Za optimalnu zastitu, potrazite stakla koja blokiraju 99 do 100 % ultravioletnih zraka. ( Neke naznake su "UV absorpcija do 400 nanometara", sto znaci istu stvar. ) Ako na suncanim naocarima nije napravljena bilo koja potvrda ili je neodredjen izraz ( Redukuje UV ekspoziciju ), obratite paznju.
Da li veca cena nudi vecu zastitu ?
Cena moze malo uticati na to kako par suncanih naocara stiti od UV svetla. Jeftina plasticna stakla mogu ne pokriti UV zrake kao sto pokrivaju najskuplje dizajnirana stakla, mada u nekim slucajevima jeftinija mogu biti sklonija izoblicavanju, koje moze povecati naprezanje oka. ( Za proveru ovoga, drzite stakla na duzini ruku, zatvorite jedno oko, i gledajte kroz njih na konture vrata ili prozora. Ako se konture prikazuju talasaste ili krivuljaste kada pomerate stakla s jedne strane na drugu, izaberite drugi par. ) Nije vazno koliko platite za stakla, ali budite sigurni da stakla nude adekvatnu UV zastitu.
Da li su polarizovana suncane naocari bolje ?
Polarizovana stakla su pogodna za redukciju bljeska sa vode, peska, snega ili kolovoza autoputa koji mogu uzrokovati privremenu zaslepljenost, ocni napor, glavobolju i ostetiti nocni vid. One sadrze horizontalnu filtriranu oblogu koja virtuelno eliminise bljesak reflektovanog svetla. Polarizacija sama po sebi, medjutim, ne blokira UV zrake. UV zastita dolazi od jedne nevidljive hemikalije primenjene na socivima. Kada kupujete polarizovane suncane naocari ne zaboravite da proverite UV procenu, takodje.
Staklo ili plastika ?
Postoje tri glavna tipa sociva suncanih naocara: staklo, polikarbonat plastika i akrilit plastika. Staklasta sociva su najotpornija na ogrebotine i slobodno deformisanje, ali ona su, takodje, gusta, najskuplja i najprikladnija za lomljenje. Polikarbonatna sociva su otpornija nego akrilna i najmanje lomljiva, dobra su za sportove i spoljne aktivnosti. Akrilna sociva su teza i najmanje kostaju ali se lako ogrebu i okviri su tanani.
Da li je boja stakla vazna ?
Boja sociva je korisna za licnu odluku, ali dole su naznacene neke cinjenice koje treba imati na umu:
Sivo ili zeleno-nijansirani: nudi najmanju vrednost poremecaja boje, dobar za svakojaku upotrebu i ciste dane.
Amber i oranz: blokira plavo svetlo, nudeci svetliji pogled oblaka, maglicastih i maglovitih dana.
Zlatno i zuto: dodaje kontrast; najbolji u zaravljenim i dim-osvetljenim stanjima.
Braun: najbolji za povecanu dubinu percepcije.
Roze: ima najveci kontrast i najbolju najnizu rezoluciju imidza.
Odrazavajuce: redukuje vrednost svetla koje prikupljaju oci; dobar na visokim altitudama.
Nagnute: osencene od vrha do dna. (Duplo nagnuto socivo je tamno na vrhu i na dnu, a osvetljeno u sredini.) Stakla za voznju su cesto stepenasta tako da mozete videti jasnije.
Fotohromatska: automatizuje tamnije i svetlije promene stanja svetla. Jeftinija forohromatska sociva ne mogu dati veoma tamno, i treba odredjeno vreme da se podesi promeni svetla.
Obavestenje: tamnije ne znaci bolje. Tamnija sociva, blokiraju najvidljivije svetlo. Svetlija stanja traze tamnija sociva. Treba imati na umu kada cete ih najvise nositi. Suncane naocari dizajnirane za planinarenje, na primer, imaju sociva previse tamna za svakodnevno nosenje.
Cetiri tipa ramova i podesenosti
1. Zicani ramovi teze da budu svetliji nego plasticni. Plasticni ramovi su napravljeni od razlictih materijala: najlonski ramovi su najizdrzljiviji, fleksibilniji i manje skloni pucanju. Potrazite metal sarke uvek kada je moguce, jer duze opstaju nego plasticni. Neki modeli imaju "vazdusne prepreke" ukalupljene u ram da direktno protice vazduh preko unutrasnjosti sociva ili mali ventilator da smanji maglovitost.
2. Suncane naocari moraju se podesiti udobno bez skidanja iza usiju ili mosta nosa. Najskuplje nijanse cesto dolaze sa razlicitim velicinama. Stavite ih nekoliko minuta. Cesto, niste u mogucnosti da kazete da li su tesne dok ih ne nosite duze.
3. Zapamtite da je najbolji razlog za nosenje suncanih naocara zastita ociju. Velika sociva i pokrivenost pomazu da se skrate UV zraci koji mogu lako proci preko ivica modela sa malim socivima. Plus, dizajn pokrivenosti daje putuno osiguranu zastitu od prasine, snega, vetra i kise, najpogodnije za biciklizam i skijanje.
4. Kada je to moguce izbor testirati na voznju. Fluorescentno smesteno svetlo ne kaze veoma mnogo o tome kako se ponasaju suncane naocari pri normalnom suncanom stanju. Izadjite napolje i potrazite bljesak od vode ili sofersajbne. Proverite senovitost mesta da budete sigurni da vidite u senci.
Sta da trazite ?
Kada idete da birate najbolje suncane naocari za svoje aktivnosti, jedna velicina nije pogodna za sve. Uvek obezbedite da probate adekvatnu UV zastitu ( 99%-100% absorpcije ), i propisane za sportsko podrucije ili dvoriste tako da se lako ne izgubite. Nadalje se nalaze nekoliko drugih stvari na koje je potrebno obratiti paznju pri kupovini suncanih naocara:
Za skijanje i sankanje
Polikarbonantna sociva: isprobana na lom i otporna na zamagljenje
Plasticni ramovi: otporniji i fleksibilniji od metalnih ramova, koji mogu popucati veoma lako u hladnom
Zaobljeni ramovi: pruzaju najbolju zastitu protiv vetra i snega
Polarizovana sociva: absorbuju bljesak snega
Amber nijansirana sociva: obezbedjuju najbolju zastitu protiv snega.
Za biciklizam
Zaobljeni ramovi: najbolja zastita protiv vetra i prasine
Braon, fotohromatska sociva: nudi najbolji kontrast i adaptaciju na promenu svetla Za tenis
Polikarbonatna sociva: ne lomljiva na udar lopte
Polikarbonatni ili najlonski ramovi: manje skloni pucanju na dodir
Ispunjeni umecima: na mostu nosa i privremeno umetnuto jastuce
Sportska podrucija: stakla mogu biti obezbedjena sa trakom
Za golf
Povecano nijansirano kontrasno staklo: braon i ruzicaste boje su najbolje za kontrastiranje zelene na otvorenom prostoru
Golf ramovi: neki proizvodjaci nude specijalne ramove sa miniziranim mostom na nosu i prosirenom donjom klapnom da smanji vizuelnu poremecenost ramova za vreme okretanja.
Back to top Go down
View user profile http://konoba.dynamicforum.net
Madra
Admin
avatar

Female
Number of posts : 1787
Age : 48
Localisation : New York
Registration date : 2006-06-28

PostSubject: Re: Suncane naocare   Mon 21 Aug - 18:40

promjenila sam misljenje,ove RBanke su mi malo teske na nosu.
Sjutra idem po Revo.Vrijeme je da se promjeni i marka.
Evo finog Revo-vog ( Smile ) sajta:
http://www.revo.com/index1.html
Back to top Go down
View user profile http://konoba.dynamicforum.net
Jelka

avatar

Female
Number of posts : 283
Age : 41
Registration date : 2006-07-09

PostSubject: Re: Suncane naocare   Tue 22 Aug - 12:17

jaooo bas mi je zao tvojih rejbanki Crying or Very sad ali sta se moze, sve je to potrosna roba... ja ne mogu takodje izaci na Sunce bez Ralpha sto si mi ti kupila za jodjendan... a na smjenu stavim i Palaroid cvike koje mi je Mandji poklonila takodje za jodjendan... cvike obozavam, i slazem se da da je jako tesko naci odgovarajuce i ono bas da padnes na dupe kad ih vidis i stavis///
Back to top Go down
View user profile
Madra
Admin
avatar

Female
Number of posts : 1787
Age : 48
Localisation : New York
Registration date : 2006-06-28

PostSubject: Re: Suncane naocare   Thu 24 Aug - 16:32

Zamjenila sam cvike,uzela sam Revo 3043,mogu se naci u galeriji na sajtu iznad.
Jako sam zadovoljna,imaju fleksibilna krilca,P,stakla su braon boje,udobne su i lagane.
Za ovu g.sam mirna.Eto.
Back to top Go down
View user profile http://konoba.dynamicforum.net
Nora

avatar

Female
Number of posts : 941
Age : 35
Localisation : Montenegro
Registration date : 2006-06-28

PostSubject: Re: Suncane naocare   Sat 26 Aug - 5:50

Bash su dobre! Jesu li sa braon staklom?
Back to top Go down
View user profile
Madra
Admin
avatar

Female
Number of posts : 1787
Age : 48
Localisation : New York
Registration date : 2006-06-28

PostSubject: Re: Suncane naocare   Sat 26 Aug - 7:50

jesu.Kao sto rekoh,zbog voznje uzimam iskljucivo braon stakla,a i skroz sam se navukla na njih.
Back to top Go down
View user profile http://konoba.dynamicforum.net
Sponsored content
PostSubject: Re: Suncane naocare   

Back to top Go down
 
Suncane naocare
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Konoba :: Zabava :: Moda-
Jump to: