Konoba

Open 24/7
 
HomePortalCalendarFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in

Share | 
 

 Cokoladne poslastice!!!

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Madra
Admin


Female
Number of posts : 1787
Age : 46
Localisation : New York
Registration date : 2006-06-28

PostSubject: Cokoladne poslastice!!!   Thu 29 Jun - 18:30

Srneca ledja

Potrebni sastojci:

- 7 dag maslaca
- 15 dag secera
- 6 jaja
- 10 dag cokolade za kuvanje
- 4 dag brasna
- 1/4 vrecice praska za pecivo
- 2 kasike mrvica
- 0,5 dcl ruma
- 15 dag oraha

Nacin pripreme:

Prvo u jednu zdjelu izmutite cvrst snijeg od bjelanaca. Potom snijeg odlozite u frizider, da se ne bi splasnuo.
Maslac, secer i zumanjke pjenasto umutiti, zatim dodati omeksanu cokoladu, brasno pomijesano s praskom za pecivo i mrvice, prethodno namocene u rumu. Na kraju dodajte bjelance i orahe, pazljivo mijesajuci drvenom kuhacom, tek toliko da se masa sjedini. Pecite na temp. od 180C (350F) oko 45 min.
Ohladjen kolac prelijte cokoladnom glazurom i posluzite s shlagom.

Cokoladna glazura:

Potrebni sastojci:

- 3 kasike vode
- 3 kasike secera
- 10 dag cokolade
- 8 dag maslaca

Nacin pripreme:

Vodu, secer i cokoladu rastopiti na niskoj temperaturi, glatko izmjesajte i u vrucu smjesu postepeno umjesavajte maslac u listicima. Jos toplu glazuru prelijte preko kolaca.
Ovaj kolac je jako jednostavno napraviti (pravo je ono, tipa, sve smuckati pa staviti peci), ako nemate kalup za Srneci, mozete ga peci i u obicnom plehu za torte. I josh nesto, ne uzmite za gresku mjeru brasna (kao sto je moja sis, pa je umjesto 4 deka stavila 40, po nekoj, svojoj logici).
Ovu cokoladnu glazuru mozete koristiti i kao umak za jagode, npr. ...
This is my favorite cake!
Back to top Go down
View user profile http://konoba.dynamicforum.net
Madra
Admin


Female
Number of posts : 1787
Age : 46
Localisation : New York
Registration date : 2006-06-28

PostSubject: Cokoladna torta   Thu 29 Jun - 18:43

Kora:

10 belenaca ulupati, dodati 10 kasika kristal secera, i napraviti cvrstu penu.
Zatim dodati 10 zumanaca, 5 kasika brasna, 5 kasika kakaa, i 1 prasak za pecivo.
Kora se ohladjena sece na tri dela.


Fil:

6 zumanaca i 200 gr prah secera se izmuti, doda se 1 margarin(250gr).
Posebno izlupati 6 belanaca i 180 gr prah secera. Istopiti 300gr cokolade za kuvanje i dodati u zumanca. Sad belanca sjedinite uz lagano mesanje s ostatkom mase, sve se stavi malo u frizider i filuje se.

Tortu ukrasite po zelji.
Back to top Go down
View user profile http://konoba.dynamicforum.net
 
Cokoladne poslastice!!!
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Konoba :: Zabava :: Gastronomija :: Dezerti-
Jump to: