Konoba

Open 24/7
 
HomePortalCalendarFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in

Share | 
 

 Crna Gora zvanicno postala 192 punopravna clanica UN

Go down 
AuthorMessage
Madra
Admin
avatar

Female
Number of posts : 1787
Age : 48
Localisation : New York
Registration date : 2006-06-28

PostSubject: Crna Gora zvanicno postala 192 punopravna clanica UN   Thu 29 Jun - 12:58

Svijet pozdravio nezavisnu Crnu Goru

Generalna skupština UN jednoglasno prihvatila preporuku Savjeta bezbjednosti koji je 22. maja odobrio kandidaturu za prijem Crne Gore

Njujork, 28. juna - Crnogorski zlatni orao zavijorio se danas na Ist Riveru, ispred sjedišta Ujedinjenih nacija u Njujorku, čime je Crna Gora, samo pet nedjelja od donošenja odluke o nezavisnosti zvanično postala 192. punopravna članica organizacije UN.
Ceremoniji podizanja crnogorske zastave prethodilo je usvajanje Rezolucije na zasjedanju Generalne skupštine UN koja je jednoglasno prihvatila preporuke Savjeta bezbjednosti od 22. juna kada je to tijelo, nakon samo dvije nedjelje od crnogorskog zahtjeva, odobrilo kandidaturu Podgorice za prijem.
Rezoluciju o prijemu Crne Gore u UN na zasjedanju Generalne skupštine predstavio je Gerhard Fancelter, ambasador Austrije, koja je predsjedavajući Evropske unije.
Čestitajući članstvo, on je istakao da je Crna Gora na demokratski i miran način obezbijedila trasformaciju u nezavisnu državu i time dala primjer ostalim državama.
-Nadam se da će Crna Gora težiti dobrim odnosima sa susjedima i regionalnoj saradnji, kao i da će doprinijeti multilateralnim naporima UN i odgovoriti na izazove sa kojima se suočavamo, kazao je Fancelter.
Usvajanje rezolucije, kojem su u ime Crne Gore prisustvovali crnogorski predsjednik Filip Vujanović, šef diplomatije Miodrag Vlahović, specijalni predstavnik Crne Gore u UN Nebojša Kaluđerović, šef Trgovinske misije Crne Gore u Vašingtonu Zorica Marić-Đorđević, sa saradnicima, pozdravili su predstavnici zemalja svih kontinenata, a predsjednik Generalne skupštine UN Jan Kaman poželio je dobrodošlicu najmlađoj članici UN i čestitao crnogorskom narodu na odluci da samostalno nastavi državni put.
Uz riječi zahvalnosti, delegatima Generalne skupštine UN obratio se predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, navodeći da Crna Gora sa zadovoljstvom i ponosom prihvata izazov i odgovornost koju nosi prijem, ubijeđena da će opravdati očekivanja i obaveze koje proističu iz članstva.
On je podsjetio da je Crna Gora nakon 88 godina, 21. maja obnovila nezavisnost koju je dobila na Berlinskom kongresu 1878. godine.
Vujanović je istakao da je referendumski proces, prema opštoj ocjeni međunarodnih i domaćih posmatrača, održan u skladu sa najboljom praksom i međunarodnim standardima zbog čega je Crna Gora, uz vrednovanje njene visoke demokrastke zrelosti, odmah dobila međunarodno priznanje.
Navodeći da je referendum održan u bliskoj saradnji sa EU, Vujanović je naglasio da članstvo Crne Gore u UN predstavlja, korak dalje u sveukupnom razvoju Crne Gore i još jedan dokaz da je na dobrom putu.
-Svjesni smo da su pred nama sada mnogi izazovi, ali ćemo konačno, nakon dugog perioda, sami snositi odgovornost za svoju sudbinu valorizujući razvojne šanse svoje države, kazao je Vujanović.
Crna Gora je, prema njegovim riječima, svjesna mogućnosti koje UN pružaju malim državama koje imaju priliku da sačuvaju i zaštite svoj interes, ravnopravno sa drugim državama i narodima, i koje kroz članstvo u UN dobijaju šansu da promovišu svoj identitet i posebnost.
Crnogorski predsjednik je istakao da su UN za sve u Crnoj Gori uvijek predstavljale nezamjenjivu sponu među različitim narodima i kulturama, posebno u kriznim situacijama, kakve je nedavno imao Balkan u vremenu tragičnih sukoba.
Vujanović je naveo da je Crna Gora, kao nova članica UN, spremna da aktivno podrži napore za mirno rješavanje konflikata, i da pruži doprinos humanitarnim i misijama UN koje pomažu izgradnji i očuvanju mira.
-Poučena iskustvima iz prošlosti, Crna Gora je duboko svjesna važnosti razvijanja odnosa sa drugim državama na prijateljskim i partnerskim osnovama, poštujući njihov suverenitet i teritorijalni integritet. U tom smislu, poseban značaj pridajemo dobrosusjedskoj i regionalnoj saradnji, koja obezbjeđuje ekonomski i ukupni prosperitet i stabilnost", kazao je crnogorski predsjednik,
naglašavajući da Crna Gora naročito želi dalje da razvija tijesnu saradnju sa Srbijom, u svim oblastima od zajedničkog interesa.
On je naglasio da će Crna Gora poštovati sve obaveze iz njene Povelje i sve potpisane dokumente UN prihvaćene u okviru državne zajednice Srbija i Crna Gora.
Prema njegovim riječima, u kontekstu izazova za globalnu bezbjednost, Crna Gora će dati puni doprinos borbi protiv terorizma, organizovanog kriminala, pružiti podršku smanjenju oružja za masovno uništenje, a posebno će poštovati sve konvencije UN kojima se određuju mjere njihovog efikasnog suzbijanja.
Vujanović je napomenuo da kao ekološka država, Crna Gora ima posebnu obavezu da podržava napore UN u promovisanju održivog razvoja na globalnom nivou, dodajući da će jedan od njenih prioriteta biti da se izgrađuje kao država koja će građanima omogućiti ukupni razvoj na principima održivosti.
U tom smislu, Vujanović je kao veoma značajno istakao što će u saradnji sa UN, u Crnoj Gori biti sagrađena prva ekološka zgrada na našim prostorima koju će koristiti različite specijalizovane agencije UN.
Vujanović je kazao da će Crna Gora politiku i razvoj, kao i do sada, graditi polazeći od principa sadržanih u Povelji UN i Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima, na kojima se temelje moderne demokratije, i nastaviti da sprovodi i promoviše politiku punog poštovanja ljudskih prava i osnovnih sloboda svih građana, bez obzira na razlike u njihovim ličnim osobinama i svojstvima.
Predsjednik Vujanović je , kako je predviđeno, upriličio večeras u UN prijem za predstavnike diplomatskog kora i zemalja članica UN kojem je prisustvovalo preko 250 gostiju.
Prije obraćanja Vujanovića, predstavnici grupa zemalja sa gotovo svih kontinenata pozdravili su učlanjenje Crne Gore u UN i izrazili otvorenost za saradnju sa Crnom Gorom.
To je u ime afričke grupe učinio predtavnik Zimbabvea, dok je predstavnik Turske u UN govorio u ime azijskih zemalja.
Generalnoj skupštini se u ime istočnoevropskih zemalja obratio predstavnik Albanije, predstavnik Kube u ime latino-američkih i karipskih država, Irska je to učinila u ime zapadnoevropskih zemalja .
Skupštini se obratio i predstavnik Sjedinjenih Američkih Država , a ulazak Crne Gore u UN pozdravio je i predstavnik Srbije.

Anan: Crna Gora pokazala političku zrelost

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan odao je priznanje Crnoj Gori i crnogorskom narodu zbog toga što su pokazali političku zrelost i dokazali da se, kako je kazao, poštovanjem demokratskih pravila mogu ostvariti politički ciljevi i riješiti najteži problemi.
-To su veoma važne poruke imajući u vidu nasilnu prošlost područja Balkana. Veoma je ohrabrujuće što su susjedi pozdravili nezavisnost i ponudili prijateljstvo novoj nezavisnoj državi, kazao je Anan na ceremoniji podizanja crnogorske zastave na Ist Riveru, navodeći pri tom da će, iako mala po veličini, Crna Gora imati važnu ulogu u održavanju stabilnosti regiona i unapređenju dobrosusjedskih odnosa.
Anan je istakao da UN preko svojih agencija imaju već godinama plodotvornu saradnju sa Podgoricom i da će ona biti intenzivirana.
-UN su spremne da podrže Crnu Goru u suočavanju sa problemima i promovisanju mira i prosperiteta. Unaprijed se radujem doprinosu koji će crnogorski narod dati ovoj organizaciji u razvoju mira i poštovanju ljudskih prava, kazao je generalni sekretar UN.
Crnogorski predsjednik je izrazio zahvalnost generalnom sekretaru na odluci UN da prime Crnu Goru u članstvo.
-Ovo je divan dan za građane Crne Gore i u isto vrijeme velika odgovornost za nas. Svjesni smo te odgovornosti i posvećeni ispunjavanju ciljeva UN. Siguran sam da ćemo poštovati obaveze koje se nalaze u Povelji i da ćemo biti pouzdan partner UN, kazao je Vujanović.

Novi podsticaj

Predsjednik crnogorske Skupštine Ranko Krivokapić kazao je danas da je srećan što je Crna Gora primljena u Ujedinjene nacije prije nego što se očekivalo, navodeći da će to za nju biti novi podsticaj.
On je rekao da je podizanjem zastave na Ist Riveru Crna Gora doživjela satisfakciju za svoja stremljenja posljednjih 15 godina.
-Desilo se da se stvari dešavaju bolje nego što političari obećaju, kazao je Krivokapić.
Prema njegovim riječima, mnoge stvari pokazuju da je Crna Gora, na sreću, jedinstvenija sa svijetom, nego ponekad sama sa sobom.
-Imamo taj teret da opozicija nije priznala referendum, ali ako je to čitav svijet uradio, mislim da će biti dovoljno argumenata da se vremenom isprave i te greške, smatra Krivokapić.
On je kazao da simbolika Ist Rivera danas živi punim sjajem i da smatra da će dugo biti dobar svjetionik za demokratiju u Crnoj Gori.
I.P.(Pobjeda)
Back to top Go down
View user profile http://konoba.dynamicforum.net
 
Crna Gora zvanicno postala 192 punopravna clanica UN
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» crna kronika, split

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Konoba :: Zabava :: Media :: Aktuelno-
Jump to: