Konoba

Open 24/7
 
HomePortalCalendarFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in

Share | 
 

 Nemlijecni kuvar

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Nora



Female
Number of posts : 941
Age : 33
Localisation : Montenegro
Registration date : 2006-06-28

PostSubject: Nemlijecni kuvar   Tue 11 Jul - 3:54

Beba IV mesec

Paradajz

1 zreo paradajz
Opran, neoljusten paradajz preliti vrucom vodom, kratko prokuvati (3 do 5 minuta) u oklopljenoj posudi. Oljustiti i propasirati.

Kasa od banane

1 banana
1/2 narandze

Zrelu bananu oljustiti i ispasirati.
Dodati sveze iscedjen sok od narandze i dobro izmesati. Sveze pripremljeno davati detetu.

Kasa od breskve i jabuke

1 breskva
1 jabuka
3 dl vode

Breskve i jabuke dobro oprati, ocistiti od kostica i semenki, preseci ih na pola i neoljustene kuvati u poklopljenoj posudi. Kada omeksaju, oljustiti i ispasirati. Dodati malo tecnosti u kojoj su se kuvale i dobro izmesati.

Jabuka

2 zrele jabuke
1 kafena kasika soka od limuna

Zrele, dobro oprane jabuke obrisati i poredati u manji sud za pecenje. Peci dok ne omeksaju.
Pazljivo ih oljustiti, ispasirati viljuskom, dodati sok od limuna i sve dobro izmesati. (mada pise da se doda i malo secera, ja to ostavljam po izboru, isto kao i dodavanje soka od limuna).


Kasa od banane i ribizle
1 manja banana
100 gr ribizli

Ociscenu bananu ispasirati. Sok od ribizle napraviti tako sto se zrele i sveze ribizle ociste, dobro operu pod mlazom vode, izgnjece se i ostave se 20tak minuta da ostoje. Procediti ih kroz gazu.
Dobijeni sok pomesati sa bananom.

Isto tako moze se napraviti sok od ribizle i jabuke. Samo se iscedi sok od jabuke i pomesa sa sokom od ribizle.

Pirinac sa sargarepom i jabukom

1 jabuka
1 sargarepa
200 ml vode


ociscenu sargarepu dobro oprati, naliti vodom i kuvati na tihoj vatri.
Upola kuvanoj sargarepi dodati ociscenu i oljustenu jabuku. Sve kuvati dok ne omeksa. Ocediti i propasirati i dodati pirincanoj corbi (koja se u isto vreme kuvala).

Kasa od sargarepe i jabuke
1 sargarepa
1 jabuka
1/2 vode

Dobro ociscene , oprane i oljustene sargarepu i jabuku iseci na sitne komade. naliti vodom i kuvati u poklopljenoj posudi na tihoj vatri dok ne omeksaju.
Ocediti, ispasirati i uz dodatak tecnosti u kojoj je kuvano umutiti kasu.

Kasa od bundeve i tikvice

100 gr bundeve
1 mala tikvica
1/2 l vode

Sitno iseckanu bundevu preliti vodom i kuvati u poklopljenoj posudi na tihoj vatri. Upola kuvanoj bundevi dodati isecenu tikvicu i sve zajedno kuvati dok potpuno ne omeksa.
Ocediti i ispasirati (pise dodati malo secera) i dobro izmesati dobijenu kasu.
Zeljenu gustinu postici dodavanjem tecnosti u kojoj je kuvano povrce.


Kasa od sargarepe i tikvice
1 sargarepa
1/2 tikvice
1/2 kafene kasike persunovog lista

Ocisceno i oprano povrce naliti vodom i kuvati u poklopljenoj posudi. Pri kraju kuvanja dodati persunov list, ocediti i ispasirati.
Uz dodatak tecnosti u kojoj je kuvano, napraviti kasu zeljene gustine.
Subject: BEBI KUVAR Fri 11 Nov 17:07
Beba V mesec

Krompir kuvan u mleku sa blitvom
200 g mladog krompira
150 mj mleka
4 do 5 listova mlade blitve
2 g soli
1 kuvano zumance
1 kasika kiselog mleka ili pavlake

Dobro opran i ociscen mlad krompir kuvati u mleku na tihoj vatri. Upola kuvanom krompiru dodati sitno iseckanu opranu i ociscenu blitvu. Kuvati jos 15 minuta, dok sve ne bude kuvano. Posiliti i ispasirati. Zaciniti kiselim mlekom i ispasiranim zumancetom.

Pire od graska 200 g graska
1 kafena kasika maslaca
2 g soli

Ociscen i opran mlad grasak kuvati u sto manje vode u poklopljenoj posudi dok ne omeksa. ispasirati ga, dodati maslac, posoliti i izmesati.

Krem corba od graska
200 g mladog graska
1 sargarepa
1/2 korena persuna
1/4 manje glavice crnog luka
1 kafena kasika maslaca
1 kafena kasika brasna
100 ml mleka
1/2 l vode

Ociscen mlad grasak, opranu i isecenu sargarepu, persun i luk naliti vodom i kuvati u poklopljenoj posudi. Skuvano povrce ocediti, ispasirati, vratiti tecnost u kojoj je kuvano, zaciniti maslacem i izmesati. Brasno razmutiti u mleku, dodati corbi, izmesati i vratiti da provri.

Krem corba od povrca 1 sargarepa
1 krompir
1 koren persuna
1 kriska celera
1/2 kasike sitno iseckanog persunovog lista
1 kasika pavlake

Oprano i iseckano povrce naliti vodom, malo posoliti i kuvati na tihoj vatri u poklopljenoj posudi. Skuvanom povrcu dodati sitno iseckan persunov list. Povrce ocediti, ispasirati i vratiti tecnost u kojoj se kuvalo. U odvojenu kolicinu za dete dodati kasiku kisele ili slatke pavlake.

Kasa od tresanja i visanja
100 gr visanja
100 gr tresanja
2 kasike mlevenog keksa
1 malena kasika zutog secera

Visnje i tresnje dobro isprati, izvaditi kostice i ispasirati. poseceriti, dodati mleven keks i sve izmesati. Uvek sveze davati detetu. S ovim bi plazma keks bio odlican!

Kasa od jabuke i visnje
1 jabuka
100 gr visanja
1 kasicica secera
Zrele i zdrave visnje oprati, ocistiti i ispasirati kroz sito. Oljustenu jabuku svezu ispasirati ili izmiksati u mix-casi. Dobijene kase od voca sastaviti, poseceriti po zelji i dobro izmesati.


Krem corba od sargarepe
1 sargarepa
1 kasika pirinca
2 dl mleka
2 dl vode
1 kuvano zumance
Opranu, oljustenu i isecenu sargarepu naliti vodom, dodati ociscen i opran pirinac. Kuvati u poklopljenoj posudi uz povremeno mesanje i dolivanje mleka. Kuvanu corbu ispasirati, posoliti i dodati ispasirano zumance u kolicini koju dete jede.

Corba od povrca 1 saka spanaca
1 sargarepa
1 manji krompir
1 kasika pirinca
1/2 korena persuna
2 g soli
1 kasika kiselog mleka
1/2 vode
Dobro ocistiti i oprati spanac, dodati sitno isecenu sargarepu, persun, krompir i kasiku ocescenog i opranog pirinca. Posoliti i kuvati uz povremeno mesanje. Skuvano povrce ispasirati, naliti vodom dok se ne dobije kremasta masa, zaciniti kiselim mlekom. Sveze pripremljeno davati detetu.

Corba od povrca i mesa
junetina (200 g)
1 paprika
1 sargarepa
1 parce celera
rendan paradajz

Junetinu oprati, dodati oprano i iseceno povrce i izrendan paradajz. Posoliti i kuvati u poklopljenoj posudi. Meso i povrce izmiksati u mix-casi ili povrce ispasirati, a meso sitno iseckati i naliti corbom u kojoj je kuvano.

Pire od spanaca 300 g spanaca
300 ml vode
soljica mleka
kafena kasika pavlake
1 kuvano zumance ---Dobro oprati ociscen spanac pod mlazom vode. Skuvati ga u posoljenoj vodi. Skuvan spanac ocediti, sitno iseckati i dodati mleko u kome je razmuceno 1/2 kafene kasike brasna. Dobro izmesati. Vratiti da se prokuva i dobije gustina, uz staklno mesanje.
Pire zaciniti kiselim mlekom ili pavlakom i dodati mu pasirano zumance u kolicini koju dete jede.

Corba od karfiola sa junetinom
200 g junetine
100 g karfiola
1 sargarepa
1/2 manjeg celera
1/2 kafene kasicice sitno iseckanog persunovog lista
1/2 l vode

Junetinu naliti vodom i kuvati u poklopljenoj posudi na tihoj vatri. Poluskuvanom mesu dodati sitno iseckano povrce. Nastaviti sa kuvanjem. Kada je sve dobro skuvano, skinuti sa vatre i dodati sitno iseckan persunov list. Ispasirati povrce, meso sitno iseckati i naliti corbom u kojoj je kuvano.

Kuvana boranija 200 g mlade boranije
1/2 sargarepe
1 paradakz
1 kafena kasicica maslaca
2 g soli

Mladu boraniju ocistiti, oprati i iseckati na sitnije komadice. Dodati opranu i isecenu sargarepu i ispasiran paradajz. Naliti sa malo vode, posoliti i kuvati u poklopljenoj posudi. Skuvanu boraniju zaciniti maslacem. Povrce iscediti, ispasirati ili izmiksati. Doliti tecnosti u kojoj je kuvano do zeljene gustine.

Boranija sa junetinom 200 g junetine
150 g mlade boranije
1/2 sargarepe
1/2 celera
1 paradajz
1/2 manje glavice crnog luka
1/2 l vode
Junetinu naliti vodom i kuvati u poklopljenoj posudi. Upola kuvanom mesu dodati ocisceno i iseceno povrce i izrendan paradajz. Skuvano povrce ocediti, ispasirati, meso sitno iseckati. Izmesati i doliti tecnost u kojoj se kuvalo do zeljene gustine.

Pire od raznog povrca
1 krompir
1 sargarepa
1 paradajz
1 kafena kasika maslaca
oljustiti krompir i sargarepu i skuvati u sto manje vode u poklopljenoj posudi. Posebno kratko obariti neoljusten, dobro opran paradajz. Oljustiti paradajz i ispasirati ga. Kuvano povrce ispasirati i dodati mu paradajz. Dodati maslac i umutiti pire.

Corba od povrca sa pirincem
1 sargarepa
1/2 tikvice
1 kafena kasika pirinca
5-6 listova spanaca
1 kafena kasika persunovog lista
2-3 g soli (??? moze, ali po izboru)
1 kafena kasika kiselog mleka (isto po izboru ali oprezno paziti reakcije!)
1 l vode
Iseckati povrce, naliti vodom, dodati pirinac (ociscen i opran), posoliti i kuvati.
U upola kuvano dodati ociscen, prethodno dobro opran spanac.
Pri kraju kuvanja dodati sitno seckan persunov list.
Skuvano povrce propasirati. Zaciniti kiselim mlekom i kao redju kasu davati detetu.

Supa od ribe 2 snicle ili jedno vece parce - ribe sa sto manje kostiju - som ili smudj
2 sargarepe
1 koren persuna
1 kriska celera
1 kafena kasika persunovog lista
Iseckano povrce naliti vodom, posoliti i kuvati u poklopljenoj posudi. Upola kuvanom povrcu dodati ribu. Kuvati jos 20 minuta. Na kraju kuvanja dodati persunov list. Supi dodsti pasirano povrce i pazljivo ociscenu i isitnjenu ribu.


Pileca supa 1/2 manjeg pileceg belog mesa
1 sargarepa
1 komadic celera
1 malo parce praziluka
1 mala kasika persunovog lista
1/2 dl vode
oprati meso, dodati ocisceno i oprano povrce, naliti hladnom vodom i kuvati u poklopljenoj posudi.
Na kraju kuvanja dodati sitno iseckan persunov list. Ocediti supu. Povrce i meso ispasirati i dodati supi.

Juneca supa 1/4 kg nemasne junetine
2 sargarepe
1 paradajz
1 kafena kasika sitno iseckanog persuna
1 litar vode
Oprati meso, naliti vodom i kuvati u poklopljenoj posudi. Kada je napola skuvano, dodati oprano i ocesceno povrce. Skuvanu supu zaciniti sitno iseckanim persunovim listom. Supu procediti i dodati joj pasirano povrce i meso.

Kasa od kivija i jabuke
1 kivi
1 jabuka
Dobro opranu neoljustenu jabuku preseci na pola i kuvati u sto manje vode u poklopljenoj posudi, dok ne omeksa. Oljustiti i ispasirati. Zreo, mek kivi pazljivo oljustiti i ispasirati. Sve izmesati. (ovu kasicu mozes napraviti i bez kuvanja jabuke
Back to top Go down
View user profile
Madra
Admin


Female
Number of posts : 1787
Age : 46
Localisation : New York
Registration date : 2006-06-28

PostSubject: Re: Nemlijecni kuvar   Tue 11 Jul - 7:40

mmmmnjami,sve zvuci odlicno.
Back to top Go down
View user profile http://konoba.dynamicforum.net
 
Nemlijecni kuvar
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Konoba :: Roditeljstvo :: Bebe-
Jump to: