Konoba

Open 24/7
 
HomePortalCalendarFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in

Share | 
 

 Sa bebom na ljetovanje

Go down 
AuthorMessage
Nora

avatar

Female
Number of posts : 941
Age : 35
Localisation : Montenegro
Registration date : 2006-06-28

PostSubject: Sa bebom na ljetovanje   Mon 10 Jul - 5:48

Pred mnogim mladim mamama je dilema: da li da putuju sa bebom, kako da je zaštite od sunca i šta putna apoteka treba da sadrži. Kako biste se provele nezaboravno, bez neprospavanih noći i dana provedenih u sobi zbog crvenila ili bebine alergije, Cosmo priskače u pomoć i odgovara.

DILEMA 1: Da li treba putovati s bebom i koje je prevozno sredstvo najbolje?
Ako vaša beba nema nekih specifičnih problema, putovanje joj svakako neće škoditi. Da biste to utvrdili, potrebno je da se pre puta posavetujete s pedijatrom. U slučaju da ima infekciju uha, sinusa ili gornjih respiratornih puteva, nikako ne krećite na put avionom. Međutim, mnogi roditelji sa kojima smo razgovarali slažu se da je najbolje putovati avionom, jer najčešće bebe prespavaju put i ne osete ga. Ako je aviokompanija koju izaberete profesionalna ili je destinacija prekooekanska, u avionu ćete imati obrok za bebe, posebno mesto i tretman za vas, kao i tzv. bebi baskete - krevetiće pričvršćene uza zid, pa čak i igračke kojima ćete zabaviti mališana. Ako je beba veoma mala, turistička agencija koja vam obezbeđuje karte trebalo bi da se postara da dobijete mesto blizu toaleta ili pulta za presvlačenje, ako postoji u avionu. A ako se radi o detetu do dve godine trebalo bi da sedi do prozora kako ne bi ometao prolaz putnika.
Što se tiče automobila, najbolje je da putujete noću, jer će vaša beba prespavati vožnju. Kako bi joj bilo udobno, bilo bi dobro da imate sedište za bebe sa sigurnosnim pojasevima. Ako nemate, možete zadnje sedište prekriti čaršavom ili frotirom kako se ne bi znojila.
Za autobus takođe važi pravilo da je najbolje putovati noću. U ovom slučaju nećete imati mnogo izbora oko zaustavljanja i menjanja pelena, te sve što možete spakujte u jednu torbu koja će vam u svakom trenutku biti pri ruci.

DILEMA 2: Šta sve treba poneti sa sobom?
Veoma je važno da ponesete sve što će vam olakšati put i pomoći bebi da ga bolje podnese. Postoji nekoliko stvari koje morati imati sa sobom i koje su zajedničke za sva prevozna sredstva, a to su:

- flaša vode za piće, i to prokuvana za bebu. Ako je dete starije, ponesite laganu hranu, voće i dosta tečnosti. Ponesite i flaše vode kojima ćete povremeno umiti bebu i osvežiti je od puta.
- vlažne maramice i krema protiv ojeda
- pakovanje pelena (za letove od 10 sati planirajte minimum 5 komada. Ako putujete kolima, pripremite pelene za jednokratnu upotrebu, jednu za svaki sat puta i još nekoliko za vanredne slučajeve)
- preobuka (ako se oznoji ili isprlja, kao i u slučaju da bude veoma hladno)
- par flašica, cucle, kašičice, sterilizator
- kutija sa adaptiranim mlekom (ukoliko ne dojite)
- pokrivač za bebu
- par omiljenih igračaka vašeg mališana

Takođe je važno da ponesete putnu apoteku, da biste mogli odmah da odreagujete na povredu ili upalu. Pogotovo ćete sebi olakšati posao ako putujete u inostranstvo, jer su njihovi lekovi prilično skupi. Da biste podmirili sva moguća oboljenja, ponesite:

- tablete protiv povraćanja
- sredstva za nadoknađivanje tečnosti, orosal
- kapi za oči, kapi za nos
- antibiotsku kremu za infekcije na koži
- sirup paracetamol, brufen, febricet ili čepiće za obaranje temperature
- antihistaminik bronal, claritine, tefen za alergijske reakcije
- povidon jod, 3% hidrogen, 3% borne kiseline za rane
- antibiotik amoksicilin, eritromicin
- sterilnu gazu i hanzaplast
- kremu za sunčanje sa SPF faktorom većim od 20
- tablete ili kreme protiv komaraca

DILEMA 3: Koja je pravilna zaštita na suncu?
Nežna bebina koža zahteva ogromnu negu i zaštitu, jer je osetljivija i tanja nego kod odraslih. Ako je beba starosti do 12 meseci, trebalo bi da je držite dalje od sunca, jer i samo nekoliko minuta može ozbiljno da ošteti njenu kožu. Ako je dete starije, može da se igra na suncu, ali uz obaveznu opremu: šešir, majicu sa gustim tkanjem i kremom sa visokim faktorom. Verovatno će beba bez obzira na vaše mere predostrožnosti i zaštite izgoreti. Kada se to desi, obavezno joj dajte više tečnosti da ne bi došlo do dehidratacije i namažite je kremama nakon sunčanja. Ukoliko se pojave plikovi, odvedite je lekaru.


Mali trikovi:
1. Prilikom uzletanja i sletanja aviona dajte bebi flašicu da povuče tečnost – tako ćete joj pomoći da savlada pritisak u srednjem uhu.
2. U slučaju da beba “zaurla” i izazove negodovanje ostalih putnika, dajte joj omiljene igračke ili je malo prošetajte po avionu.
3. Izbegavajte podnevno sunce.
4. Ako je kože vašeg mališana već prekrivena mladežima, posebno ga sklanjajte sa sunca.
5. Što češće dajte mališanu da pije tečnosti, da ne bi došlo do dehidratacije.

Iz Cosmopolitena
Back to top Go down
View user profile
 
Sa bebom na ljetovanje
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Konoba :: Roditeljstvo :: Bebe-
Jump to: