Konoba

Open 24/7
 
HomePortalCalendarFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in

Share | 
 

 Zalfija ili kadulja

Go down 
AuthorMessage
Nora

avatar

Female
Number of posts : 941
Age : 35
Localisation : Montenegro
Registration date : 2006-06-28

PostSubject: Zalfija ili kadulja   Mon 10 Jul - 5:45Upoznajte najlepše vrste iz velike porodice žalfija, u narodu poznate i kao kadulja

Kada šareni leptirići počnu da lete oko ljubičastih cvetnih cvasti šumske žalfije (Salvia nemorosa), to je znak da je leto počelo. Kao i svi predstavnici velike porodice žalfija, ova perena veoma je otporna. Ako se na jednom mestu posadi nekoliko primeraka šumske žalfije, ona će sigurno biti prva zvezda u letnjoj leji. Kao pratilac ruža, ona šarmantno odlazi u drugi plan. Savet: redovno odsecajte uvele i precvetale cvetove, da bi čitavog leta mogli da se obrazuju novi pupoljci.

Porodica žalfija broji i mnogo vrsta aromatičnih biljaka, kao što su baštenska žalfija (Salvia officinalis), koja je još od antičkog doba omiljena lekovita ali i začinska biljka. Za uzgajanje u saksiji najinteresantnije su pre svega sorte sa listićima prošaranim žutim i belim partiturama, ili sa listovima koji imaju ljubičasti odsjaj. Danas se selekcionari bave i raznim vrstama žalfija, te su se na tržištu pojavile i neke nove sorte. Pošto su sorte sa šarenim lišćem nešto osetljivije na mraz, tokom zime ih treba zaštititi od niskih temperatura. Kako bi biljka kompaktno rasla, treba je orezivati u proleće.

Oporu notu nalik nani ima sorta žalfije Salvia sclarea. Njeni veliki svetloljubičasti cvetovi deluju impozantno. Jedna seoska bašta svakako bi trebalo da ugosti ovakvu biljku. Jedina mana ove sorte jeste što kratko živi, ubraja se u tzv. dvogodišnje biljke, ali se sama rasejava na sunčanim i toplim mestima, gde se dobro oseća i brine o ponovnom povratku i cvetnoj raskoši koju pruža.

Voćni ukus ananas-žalfije (Salvia rutilans) sigurno će vas oduševiti, na primer u letnjoj voćnoj salati ili u nekom čaju od začinskog bilja. Crveni cvetovi, koji se tek na jesen otvaraju, poseban su ukras sunčanih i polusenovitih terasa. Ova vrsta poreklom iz Meksika, kao i sve druge biljke u saksijama, zimu treba da provede na zaštićenom mestu na kome nema mraza.

Jednogodišnje vrste žalfije ne mogu nažalost da se svrstaju u aromatične začinske biljke, ali zato dugo i raskošno cvetaju. Jedna od najpoznatijih biljaka ove vrste jeste vatrena žalfija (Salvia splendens), koja cveta od maja do septembra. Jarka crvena boja njenih cvetova ne sme biti previše zastupljena u leji ili žardinjeri, jer će u suprotnom delovati previše agresivno. Za razliku od nje, sorta Salvia farinacea, koja se može naći sa cvetovima plave, ljubičaste i srebrno-bele boje, deluje veoma umirujuće. Ova vrsta žalfije vodi poreklo iz Teksasa, gde se uzgajala kao višegodišnja perena. Pošto je osetljiva na niske temperature, kod nas se uzgaja kao jednogodišnja sezonska cvetnica. Neke vrste žalfija, poput jednogodišnje sorte Salvia viridis, lep su pratilac mnogim sezonskim cvetnicama kao što su cinije, kosmos (Cosmos) i ukrasni duvan (Nicotiana), ali i perenama poput hajdučke trave (Achillea), rudbekije (Rudbeckia) i plamenog cveta (Phlox paniculata). Atraktivan je partner i patuljastim žbunastim ružama.
Back to top Go down
View user profile
kerfijaNumber of posts : 31
Registration date : 2007-04-26

PostSubject: Re: Zalfija ili kadulja   Sun 20 May - 10:21

Zalfijata mene mi pomaze pri infekciju na mocne kanale i pri infekciju kod grla.Ja sam mnogo zadovolnija od ova bilka
Back to top Go down
View user profile
 
Zalfija ili kadulja
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Konoba :: Priroda i drustvo :: Flora i fauna-
Jump to: