Konoba

Open 24/7
 
HomePortalCalendarFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in

Share | 
 

 Ideje i saveti za uredjenje malih bashti

Go down 
AuthorMessage
Nora

avatar

Female
Number of posts : 941
Age : 35
Localisation : Montenegro
Registration date : 2006-06-28

PostSubject: Ideje i saveti za uredjenje malih bashti   Mon 10 Jul - 5:40Ideje i saveti za uređenje malih bašti

I ko ima mali plac oko kuće ili malo slobodnog zemljišta na raspolaganju, može sebi da priušti mnoštvo biljaka i interesantnih kompozicija i detalja. Na našem primeru možete da vidite šta je sve moguće posaditi i uraditi na površini 10 x 15 m. Izaberite najlepše ideje za uređenje svoje bašte!

Prilikom uređenja bašte oduvek je cenjena kreativnost. Međutim, u vremenima u kojima su bašte sve manje, kreativnost je neophodan preduslov da se na malom prostoru uredi atraktivna bašta. Crtež na ovoj strani predstavlja dvanaest „lukavih„ ideja za malu baštu sa velikim šarmom.

Podela na različite oblasti ima smisla i u malim baštama, jer skriveno mesto za časove odmora možete da imate jedino ako sa terase ne možete jednim pogledom da obuhvatite celu baštu. Osim toga zaštitna barijera budi radoznalost posmatrača i onda kada se iza nje skriva samo mali baštenski prostor. Nasuprot većim baštama, u malim baštama za podelu prostora nisu podesna bujna ostrva sa visokim ukrasnim travama i žbunovima. Umesto toga iskoristite alternative koje štede prostor, kao što je usko orezana živa ograda ili još bolje konstrukcija sa penjačicama.

Ni u najmanjim baštama niko ne želi da se odrekne raskošnih cvetova. Tamo gde nedostaje širina, preostaje izlaz u visinu: u kombinovanoj leji ruže visokostablašice brinu za dovoljno cvetova u visini očiju, dok se ispod šire letnje cvetnice i žbunovi. Malo prostora potrebno je i za piramidalne konstrukcije sa cvetnim penjačicama, kao što su klematis i ruža penjačica. Zahvaljujući policama na koje ćete postaviti biljke u saksijama, ni za terasu izbor nije ograničen.

CVETNA TERASA

Jedan metar širok prostor duž zida kuće dovoljan je za atraktivnu cvetnu leju. Podignite leju u visinu terase kako bi cvetovi ruže visokostablašice bili u visini očiju kada uživate na terasi. Zid od prirodnog kamena ublažava razliku u visini u odnosu na travnjak
Back to top Go down
View user profile
Madra
Admin
avatar

Female
Number of posts : 1787
Age : 48
Localisation : New York
Registration date : 2006-06-28

PostSubject: Re: Ideje i saveti za uredjenje malih bashti   Mon 10 Jul - 10:03

hvala Bogu,zasto li mm moju basticu zove "dzungla"?Wink
Ameri dvorista za boravak uglavnom imaju iza kuce(dakle,apsolutna privatnost,molim),a moje je poplocano ciglama,no sa svih strana je odvojeno po jedno metar ipo zemlje.E,tu je Marijetka zasadila od kamilice preko ljiljana do paradajiza.
Najveca je fora sto sam naizmjenicno sadila pojedino bilje a nisam obiljezavala gdje i shta,pa je sad buknulo i sto treba i sto ne treba.Al ja uzivam u toj zdravoj pa jos mojoj Wink dzungli.
Back to top Go down
View user profile http://konoba.dynamicforum.net
Nora

avatar

Female
Number of posts : 941
Age : 35
Localisation : Montenegro
Registration date : 2006-06-28

PostSubject: Re: Ideje i saveti za uredjenje malih bashti   Tue 11 Jul - 19:04

Divno, pa to je meni ravno umjetnosti...Na malom prostoru napraviti mali raj, oazu...
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content
PostSubject: Re: Ideje i saveti za uredjenje malih bashti   

Back to top Go down
 
Ideje i saveti za uredjenje malih bashti
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Konoba :: Priroda i drustvo :: Flora i fauna-
Jump to: