Konoba

Open 24/7
 
HomePortalCalendarFAQSearchRegisterMemberlistUsergroupsLog in

Share | 
 

 Kako pripremiti domacu hranu za bebe

Go down 
AuthorMessage
Nora

avatar

Female
Number of posts : 941
Age : 35
Localisation : Montenegro
Registration date : 2006-06-28

PostSubject: Kako pripremiti domacu hranu za bebe   Mon 10 Jul - 5:24

Kako pripremiti domaću hranu za bebe?

Ako ne želite, ne morate kupovati staklenke s gotovom hranom za bebe. Hranu možete i sami pripremiti kod kuće - to nije teško. Hrana za bebe je, jednostavno, procijeđena, izgnječena ili usitnjena hrana za odrasle, odnosno drugačija verzija hrane koju pripremate za sebe. Tri dobra razloga da sami pripremate hranu za bebu su:
znate što je u njoj,
možete je prirediti tako da točno odgovara onome što vaša beba voli jesti,
možete oblikovati bebin ukus i naučiti je kakav okus ima svježa hrana.

Nekoliko savjeta za pripremu hrane:
Kupite organsko voće i povrće. Vaša beba zaslužuje hranu bez pesticida. Jako dobro istrljajte voće i povrće četkom. Odrežite lišće i peteljke i uklonite sve dijelove koji bi mogli uzrokovati gušenje kao što su: sjemenke, koštice i kora. Odrežite suvišnu masnoću sa mesa.
Skuhajte povrće na pari. Takvo kuhanje omekšava povrće, čini ga lakšim za žvakanje, a u povrću ostaje više vitamina i minerala nego kada ga se kuha u vodi.
Za bebu koja tek počinje s dohranom pripremajte samo jednu vrstu namirnice. Bilo da ste se odlučili dohranu početi s povrćem, voćem ili žitaricama, uvijek dajte bebi nekoliko dana vremena da prihvati određenu namirnicu. Ovo je važna mjera predostrožnosti kako bi se na vrijeme uočila pojava alergijskih reakcija. Ukoliko dajete bebi nekoliko vrsta povrća ili voća odjednom, a pojavi se reakcija, teško ćete utvrditi koja namirnica joj je uzročnik. Tek nakon što ste savladali svaku namirnicu pojedinačno, kuhajte i pripremajte kombinacije ovisno o bebinu razvijenom ukusu i vašoj kreativnosti i mašti.
Nema potrebe za dodavanjem soli ili šećera. Nakon navršene godine dana, djetetu u hranu možete dodati malo limunovog soka - pomoći će dužem održanju hrane i prirodno poboljšati okus. Prije navršenih godinu dana života bebinu hranu nije potrebno soliti, šećeriti niti dodavati začine ili masnoće. Nakon godine dana možete početi, ali u minimalnim količinama.
Izbjegavajte prženje - ono hrani dodaje nezdrave masnoće.
Ne morate pripremati posebne obroke za svoju bebu. Možete jednostavno uzeti dio hrane koju pripremate za sebe (prije nego što dodate bilo kakve jake začine) i samljeti je ili zgnječiti tako da bude prikladna za bebu.
Možete odjednom pripremiti dovoljno hrane za nekoliko obroka i staviti je u posudice za led. Pokrijte hranu plastičnom folijom i zamrznite. Kasnije izvadite smrznute kockice hrane i spremite ih u dobro zatvorene plastične vrećice. Kada vam zatreba, izvadite onoliko kockica koliko vam je dovoljno za jednu porciju.
Kada bebi kockice hrane više ne budu dovoljne, počnite spremati hranu u male staklenke ili u male plastične posude za zamrzivač. Nemojte napuniti staklenke do vrha, jer se hrana širi smrzavanjem pa bi staklenka mogla puknuti.
Označite sve paketiće hrane naljepnicom na kojoj piše što je unutra i kojeg datuma je što pripremljeno. Mijenjajte položaj paketića kao u trgovini - stavljajte novije smrznutu hranu iza one koja je već otprije smrznuta. Domaća hrana za bebe može se držati u zamrzivaču do tri mjeseca.
Za sporo odmrzavanje, stavite količinu hrane potrebne za jedan dan u hladnjak. Odmrznut će se za, otprilike, četiri sata. Za brzo odmrzavanje, možete koristiti električnu posudu za zagrijavanje ili stavite vatrostalnu posudu iznad posude u kojoj zagrijavate vodu i lagano zagrijavajte.
Ako koristite mikrovalnu pećnicu za zagrijavanje hrane, jako dobro promiješajte hranu da biste izbjegli vruće ''džepove'' u hrani.
Bez obzira na to koju metodu zagrijavanja i odmrzavanja hrane koristite, dobro promiješajte hranu i provjerite toplinu prstom kako biste se uvjerili da nije prevruća.
Da biste izbjegli bacanje pažljivo pripremljene hrane, podijelite hranu u manje porcije. Postupno dodajte više, koristeći čistu žlicu.
Jednom odmrznutu hranu nemojte ponovo zamrzavati.
Bez obzira dajete li djetetu svježu hranu ili onu koja je bila zamrznuta, ne preporučuje se obrok podgrijavati više puta. Ostatke jednom već podgrijanog obroka najbolje je baciti.

Što vam je potrebno za pripremu domaće hrane za bebe?
Mikser, vilica, eventualno gnječilo za krumpir
Cjedilo sa sitnim rupicama
Četka za povrće i nož za guljenje povrća
Čaša i žlica za mjerenje količine
Kutlača
Daska za rezanje
Ribež
Posudica za led
Staklenke za spremanje hrane (120 ml)
Male vrećice za smrzavanje
Ljepljiva traka
Vodootporni marker
Back to top Go down
View user profile
Madra
Admin
avatar

Female
Number of posts : 1787
Age : 48
Localisation : New York
Registration date : 2006-06-28

PostSubject: Re: Kako pripremiti domacu hranu za bebe   Mon 10 Jul - 9:55

u ovim momentima sam zaista uzivala.Odu bih spjevala blenderu u kojem se zaista mogu spremati specijaliteti sirokih razmjera,pocevsi za nase bebache,pa za nas same.
Divota!
Back to top Go down
View user profile http://konoba.dynamicforum.net
 
Kako pripremiti domacu hranu za bebe
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» tko su i kako funkcioniraju le?inari koji su preuzeli agrokor
» Zabranjeno evan?elje Marije Magdalene ili kako je mizoginija oblikovala jednu la?
» Kako je Tito prebacio 70 fabrika iz Srbije u Sloveniju i Hrvatsku
» Kako se ispisati iz Crkve
» Kako je Luther prije 500 godina sru?io Katoli?ku uljudbu

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Konoba :: Roditeljstvo :: Bebe-
Jump to: